Vučić ponovo o Bosni i Hercegovini: ‘Imamo posla sa ludacima’

v

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je žestoko nezadovoljstvo povodom izjava poslanika SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ramiza Salkića, koji je sugerirao da “Srbija nikad neće odustati od teritorijalnih pretenzija prema BiH”.

Vučić je u svom obraćanju jasno istaknuo da su takve tvrdnje apsurdne te da su predstavljaju dio kontinuirane političke retorike koja izaziva nepotrebne tenzije.

“Imamo posla sa ludacima koji tvrde da su Srbi ‘počinili četiri genocida do sada'”, naglasio je Vučić, reagirajući na optužbe koje su, prema njegovim riječima, dio šireg negativnog narativa usmjerenog protiv srpskog naroda.

 

“Pročitajte njegovu knjigu i vidjećete da za četiri genocida optužuje Srbiju, a inače mi to radimo od 1804. godine. Ludilu kraja nema”, naglasio je Vučić.

Predsjednik Srbije je također potaknuo novinare da se upoznaju s knjigom Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koja se bavi temom “teritorijalnih pretenzija Srbije na BiH” i optužbama za “srpske genocide”.

Vučić je istaknuo da takve optužbe ne samo da su neutemeljene već i da su dio šireg političkog agendiranja koje ne doprinosi regionalnoj stabilnosti.

“Riječ ‘mir’ postala je nepoželjna u današnjem svijetu, jer za mnoge on predstavlja poraz”, dodao je Vučić, naglašavajući važnost očuvanja mira u regiji te osuđujući izjave koje potpiruju nacionalne i političke napetosti.

Salkić je ranije istaknuo da BiH neće odustati od svojih teritorijalnih prava te da će se boriti protiv svih pokušaja destabilizacije regije.