Zašto su solarne elektrane na krovovima hit u Evropi i regiji i koje su koristi od njih

solar

Danas ide lakše jer profesionalne kompanije završe papire i izgrade solarne elektrane po principu ''ključ u ruke''

Solarna energija je jedan od najboljih, najkorisnijih i dugoročno najisplativijih načina obezbjeđivanja vlastite električne energije. Posebno je ovo važno sa aspekta energetske sigurnosti i izbjegavanja problema s kojima se cijela BiH nedavno suočila kad je pao sistem zbog kvara u Grčkoj i Albaniji na prenosnoj 400 kV mreži. 

Drugi, ne manje važan aspekt je ekonomski, jer krenula su poskupljenja struje i vrijeme jeftine struje je sigurno iza nas, tako da u narednom periodu samo možemo očekivati sve skuplju i skuplju električnu energiju i sve veće račune za istu. 

Zato, ne čudi da je bum izgradnje solarnih elektrana, posebno onih na vlastitim krovovima, za vlastitu potrošnju uveliko prisutan u Evropi i regiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, a zadnjih mjeseci, nakon usvajanja novog zakona o obnovljivim izvorima energije veliki je broj zahtjeva i u Bosni i Hercegovini. Procedure se u našoj zemlji ubrzavaju, stvari se pomjeraju naprijed i građani se sve više upoznaju sa mogućnostima i koristima iskorištavanja svojih vlastitih krovova za postavljanje solarnih panela i dobivanje električne energije za svoje vlastite potrebe, jer su investicije uglavnom otplate za 5-7 godina, od ušteda na računima, dok bi narednih 20-tak godina vlasnici tih kućnih solarnih elektrana imali skoro besplatnu električnu energiju za vlastite potrebe i na godišnjem nivou štedili stotine i hiljade KM. 

U svemu ovome su nezaobilazne profesionalne i osposobljene kompanije koje se bave ovim poslom i pomažu klijentima u ishodovanju potrebne dokumentacije. Jedna od takvih je i kompanija Top pro consulting doo Sarajevo, koja ima i podružnicu Solar za sve u Cazinu, gdje klijenti mogu dobiti sve potrebne informacije - od konsaltinga o položaju i iskoristivosti njihovih lokacija, izrade projekata za dozvole za građenje, pomoći u predaji dokumentacije i ishodovanju potrebnih papira, do isporuke, ugradnje opreme, puštanja u rad i kasnijeg održavanja. 

Kako su naveli u ovoj kompaniji, višestruko je veći broj zainteresiranih ove godine u odnosu na prošlu, a dodatni motiv za kupce je i posebna akcija i popusti koje su za njih pripremili. Još je malo robe ostalo po tim promotivnim cijenama, a više detalja o akcijama, cijenama i mogućnostima nabavke možete dobiti na info@svezasolar.ba ili na broj 062 581 113.