Zašto BiH nema nacionalni registar oboljelih od raka?

.

Medicinski stručnjaci u BiH, među kojima je i Maja Banjin, svjetski priznati stručnjak iz oblasti onkologije, već dugo upozoravaju na bitnost donošenja ovog registra

Tačan broj onkoloških pacijenata u Bosni i Hercegovini je nepoznat, jer na nivou države ne postoji registar oboljelih od ove zloćudne bolesti.

PUT KA ENCR-U

Nažalost, zdravstvo u BiH nije u nadležnosti države, već dva njena entiteta, te distrikta Brčko. Mnogi medicinski stručnjaci u BiH, među kojima je i Maja Banjin, svjetski priznati stručnjak iz oblasti onkologije, već dugo upozoravaju na bitnost donošenja nacionalnog registra oboljelih, ali izgleda da to one koji donose odluke uopšte ne zanima.

- U BiH se na entitetskim (RS) i nekim kantonalnim razinama (FBiH) prijavljuju i prikupljaju podaci o incidenci i smrtnosti od raka, Klinički centar u Sarajevu također ima vlastiti registar za rak, međutim, u okviru reforme zdravstva jedan od prioriteta je i formiranje registra za rak (Cancer registry), baze podataka koja će omogućiti prikupljanje tačnih i relevantnih podataka o ovom oboljenju u cijeloj BiH, kaže za Oslobođenje doktorica Banjin.


Tvrdi da formiranje registra za rak zahtijeva zajednički, koordinirani i održivi angažman medicinske zajednice, istraživača, zakonodavaca i institucija.


- Za početak, potrebno je da se osnuju radna tijela, sastavljena od medicinskih stručnjaka i predstavnika vlasti, koja će definisati i promovisati načela i ciljeve registra za rak u BiH. Formiranjem registra za rak BiH će se otvoriti put pristupanju Evropskoj mreži registara raka (ENCR), što će omogućiti da podaci o malignim oboljenjima u BiH budu prisutni u svjetski najrelevantnijim naučnim bazama podataka, ističe ona.