Univerzitet u Sarajevu pokreće online školu o feminizmu i religiji, prijave otvorene

H

 

Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu „prof. dr. Zdravko Grebo“ otvorio prijave za prvu online FER školu pod nazivom "Feminizam i religija", koja će se održati u zimskom semestru 2024./2025. godine.

 

Ovaj inovativni akademski program propituje odnos između religijskih vjerovanja, feminizma i rodnih pitanja te poziva sve zainteresirane da se prijave na kurseve koji će biti dostupni od 7. oktobra 2024. do 17. januara 2025. godine.

Školu organizira Centar za interdisciplinarne studije u saradnji s Univerzitetskim gender resursnim centrom i TPO Fondacijom iz Sarajeva, a program nudi jedinstvenu priliku za akademsku raspravu i dekonstrukciju rodnih stereotipa u kontekstu religijskih i sekularnih sistema.

Cilj FER škole je omogućiti sudionicima – kako ženama tako i muškarcima – da preispitaju svoja uvjerenja, svjetonazore i svakodnevne prakse kroz interdisciplinarne pristupe kao što su feministička antropologija, historijski kriticizam, hermeneutika sumnje i rodno senzibilna lingvistika.

“Škola je prilika da se rodna ravnopravnost sagleda kroz prizmu religijskih i sekularnih argumenata. Naš fokus je na izgradnji svijesti o važnosti preispitivanja vlastitih uvjerenja i otvaranju prostora za drugačija mišljenja”, rekla je za N1 voditeljica programa dr. Zilka Spahić Šiljak, koja je svoje bogato akademsko iskustvo sticala na prestižnim institucijama poput Harvard Divinity School i Stanford University, gdje je radila na projektima vezanim za rod, religiju i ljudska prava.

Prijave su otvorene do 1. oktobra 2024., a zainteresirani se mogu prijaviti slanjem motivacijskog pisma i CV-a na adresu ferskola.tpo@gmail.com.

Škola je besplatna za sve polaznike, a program vode dr. Zilka Spahić Šiljak i dr. Jadranka Rebeka Anić, poznate akademske stručnjakinje u polju religije, rodnih studija i ljudskih prava.

Za više informacija o FER školi, posjetite https://ferskola.onlinebase.net/.