U Bosni i Hercegovini sve više građana boluje od ludopatije, znate li šta je to?

mladi

Ludopatija je nažalost, godinama sve rasprostranjenija na prostorima Bosne i Hercegovine.

Šta ona predstavlja i o kakvoj vrsti bolesti se radi otkrivamo vam u ovome članku.

Ludopatija, poznata i kao patološko kockanje, je poremećaj kontrole impulsa koji karakterizira nemogućnost osobe da se odupre impulsima za kockanje, uprkos ozbiljnim negativnim posljedicama po njihov život. Ovaj poremećaj može značajno utjecati na financijsku stabilnost, emocionalno zdravlje, odnose s obitelji i prijateljima, kao i na profesionalni život.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini ima najmanje 50.000 patoloških kockara, a u tu ovisnost koja najčešće počinje iz znatiželje, u posljednje vrijeme sve češće ulaze i djeca i žene.

“Prema procjeni koja je utemeljena na parametrima koji se inače koriste svugdje u svijetu. Dakle, broj stanovnika na određenom području, broj uplatnih mjesta, u BiH je minimalno 50.000 patoloških kockara”, rekao je prošle godine Marko Romić, specijalist traumatske psihologije i osnivač Kluba liječenih ovisnika o kocki.

BiH je država s najviše registrovanih kladionica u Evropi sa više od 3.200 uplatnih mjesta koje ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze, piše Bosnainfo.

U manjem bh. entitetu Rs postoje 804 kladionice kojima upravlja 20 kompanija. Također, ove kompanije širom Rs imaju raspoređena 164 aparata za klađenje. Prihodi naknada za priređivanje igara na sreću u budžetu RS zaključno sa 22. novembrom 2023. godine iznosili su 95,6 miliona KM, pisao je Mondo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificira ovisnost o kocki kao ludopatiju, koju karatkerizira nekontrolirana želja da se nastavi s kockanjem, neovisno o ekonomskim posljedicama na vlastiti budžet.

Studija u Brazilu, zemlji koja je iza Amerike i Engleske, po potrošnji na klađenja, pokazala je da je 23 posto kockara prestalo kupovati odjeću, 19 posto je prestalo kupovati na tržnici, a 11 posto nije trošilo na zdravlje i lijekove, piše Forbes.

Ključne karakteristike ludopatije:

Preokupacija kockanjem: Osobe s ludopatijom često su zaokupljene mislima o prošlim kockarskim iskustvima, planiranjem budućih kockarskih poduhvata ili smišljanjem načina kako da nabave novac za kockanje.

Potreba za povećanjem uloga: Baš kao i kod drugih oblika ovisnosti, osobe s ludopatijom često trebaju povećavati iznose koje kockaju kako bi postigle isti osjećaj uzbuđenja.

Neuspješni pokušaji kontrole: Pokušaji smanjenja ili prestanka kockanja obično su neuspješni, što dovodi do osjećaja nemoći i očaja.

Kockanje kao bijeg: Osobe često koriste kockanje kao način da pobjegnu od problema ili da ublaže osjećaje bespomoćnosti, krivice, tjeskobe ili depresije.

Laganje i skrivanje: Patološki kockari često lažu članovima obitelji i prijateljima kako bi prikrili opseg svoje uključenosti u kockanje.

Gubitak važnih odnosa: Ovisnost o kockanju može dovesti do ozbiljnih problema u međuljudskim odnosima, uključujući gubitak važnih prijateljstava, problema u obitelji i razvod.

Zavisnost o novčanim posudbama: Osobe s ludopatijom često posuđuju novac od prijatelja, obitelji ili čak uzimaju nezakonite posudbe kako bi nastavili kockati.

Uzroci ludopatije:

Genetski faktori: Postoje dokazi koji sugeriraju da genetski faktori mogu igrati ulogu u razvoju ludopatije.

Biološki faktori: Abnormalnosti u neurotransmiterima mozga, poput dopamina, mogu biti povezane s povećanim rizikom za razvoj ludopatije.

Psihološki faktori: Osobe s drugim mentalnim poremećajima, kao što su depresija, anksioznost ili poremećaji ličnosti, mogu biti pod većim rizikom za razvoj patološkog kockanja.

Socijalni faktori: Okruženje koje promovira kockanje, kao što su reklame, dostupnost kockarskih mjesta i kulturne norme koje toleriraju ili čak potiču kockanje, može pridonijeti razvoju ludopatije.

Liječenje ludopatije:

Psihoterapija: Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) pokazala se učinkovitom u liječenju ludopatije. Ova terapija pomaže osobama da prepoznaju i promijene negativne obrasce mišljenja i ponašanja povezane s kockanjem.

Medikamentozna terapija: U nekim slučajevima, lijekovi poput antidepresiva, stabilizatora raspoloženja ili antagonista opioidnih receptora mogu biti korisni.

Grupna terapija: Programi poput Anonimnih Kockara (Gamblers Anonymous) nude podršku i savjetovanje kroz grupne sastanke gdje članovi dijele svoja iskustva i pružaju međusobnu podršku.

Finansijsko savjetovanje: Savjetovanje o upravljanju novcem može pomoći osobama da ponovno preuzmu kontrolu nad svojim financijama.

Ludopatija je ozbiljan poremećaj koji zahtijeva sveobuhvatan pristup liječenju.

Prepoznavanje problema i traženje pomoći ključni su koraci prema oporavku. U društvima gdje je kockanje društveno prihvaćeno i lako dostupno, edukacija i prevencija mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju učestalosti ovog poremećaja.