Poplavljen podrum zgrade na Trgu heroja, stanari taoci prebacivanja odgovornosti

.

Stanovnici u ulici Aleja lipa 40 u sarajevskom naselju Trg heroja već 20 godina čekaju na sanaciju kvara cijevi za snabdijevanje vodom.

Nekada je bio "samo" poplavljen šaht u haustoru, ali prije nekoliko sedmica voda je počela da se izlijeva i u zajedničke prostorije zgrade. Na snimku koji nam je poslao jedan od stanara jasno se čuje neprestano šištanje vode i vidi se da su prostorije podruma poplavljene. Navlažili su se i zidovi u podrumu na kojima stoje električne instalacije pa su stanari u strahu kako postoji ozbiljna mogućnost da dođe i do požara.

Stanari su nam rekli da su ranije dolazili majstori iz Vodovoda i kanalizacije te poručili da je cijev preopterećena i da će brzo pući te se to tako dešava posljednjih 20 godina.

U međuvremenu, kako navode, ponekad im dolaze izuzetno veliki računi za vodu, odnosno preko 50 KM po domaćinstvu. Od stanara se naravno očekuje da nastave uredno plaćati račune za vodu.

 

Stanari su, kako kažu, prijavljivali kvar više puta i kada nazovu službu za prijavljivanje kvarova u ViK-u, dispečer im kaže da znaju da postoji kvar na datoj adresi i tu sva priča prestaje.

Poziv za intervenciju stanari su uputili i radnicima firme OKI Upravitelj koja održava zajedničke prostorije zgrade. Radnici OKI-ja su došli na adresu, vizuelno identificirali kvar i dali stručno mišljenje da je potrebno pozvati ViK. Izlaz na mjesto kvara OKI naplaćuje 15 KM, a stručno mišljenje "Treba zvati ViK" naplaćuju 30 KM.

Građani su ogorčeni, a predstavnik stanara kaže da su radnici iz OKI-ija tu kada za mali kvar mogu naplatiti solidan iznos novca.

"Međutim, kada se dogodi ozbiljan kvar svi peru ruke od posla i odbijaju preuzeti odgovornost. Kvar ne spada u njihovu nadležnost, kažu iz OKI-ja, a pri tome jednu rečenicu naplaćuju 30 KM", kaže nam ogorčeni stanar.