Nije mrkva jedina dobra za vid, ove namirnice također pomažu

.
Još od djetinjstva znamo da je mrkva odlična za vid, međutim postoje i druge namirnice koje će svojim sastojcima doprinijeti boljem zdravlju vida te ih valja uvrstiti na jelovnik.

 

Ako ste na pregledu vida uvijek dobro prolazili, možda ste među onima koji će zdravlje očiju uzeti zdravo za gotovo. Genetika igra veliku ulogu u zdravlju vida, no istraživanja pokazuju da je dob najčešći čimbenik koji utječe na pojavu bolesti oka. Iako ne možete usporiti vrijeme, možete promijeniti stil života. Neki od najboljih načina da očuvate svoje oči zdravima, prema klinici Cleveland, uključuju zakazivanje redovitih okulističkih pregleda, nošenje sunčanih naočala i konzumaciju zdrave hrane koja je dobra za oči.

 

Skoro sve esencijalne hranjive tvari na neki su način dobre za zdravlje, ali neke posebno djeluju na oči i vid. Stručnjaci preporučuju jesti raznoliku hranu bogatu hranjivim tvarima, no pojedine namirnice posebno su dobre za vid, piše RealSimple.

Američka optometrijska udruga (AOA) i Američka akademija za oftalmologiju (AAO) preporučuju sljedeće ključne hranjive tvari za potporu zdravlju očiju:

Lutein i zeaksantin: antioksidansi koji se primarno nalaze u tamnom lisnatom zelenom povrću i mogu smanjiti rizik od katarakte i drugih kroničnih očnih bolesti.

Vitamin C: antioksidans koji se nalazi u puno voća (i povrća!) koji može usporiti napredovanje makularne degeneracije povezane sa starenjem i gubitka vidne oštrine.

Vitamin E: antioksidans koji se nalazi u biljnim uljima, orašastim plodovima i povrću poput slatkog krumpira koji štiti zdravo tkivo oka od oštećenja slobodnih radikala

Cink: esencijalni mineral koji se nalazi u plodovima mora i orašastim plodovima koji može zaštititi od oštećenja vida i katarakte

Omega-3 masne kiseline: esencijalne masne kiseline također se nalaze u masnoj ribi, orašastim plodovima i sjemenkama koje su također ključne za zdrave oči i podržavaju razvoj vida i suznih žlijezda

Antioksidansi su ključni

Što je zajedničko ovim nutrijentima? Osim omega-3 masnih kiselina, svi su oni antioksidansi ili imaju antioksidativna svojstva. A prema dijetetičarima, antioksidansi su najbolje hranjive tvari za zdravlje očiju.

 

Namirnice za bolji vid

Losos

Obično povezane sa zdravljem mozga, omega-3 masne kiseline poznate kao dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikosapentaenska kiselina (EPA) također su vitalne za zdravlje očiju – a losos ih je pun.

Brokula

 

Brojne su zdravstvene dobrobiti brokule, uključujući sposobnost zaštite zdravlja očiju. Za početak, istraživanja su dokazala da obiluje vitaminom C, antioksidansom koji smanjuje oksidativni stres u očima i pomaže u sprječavanju katarakte. Šalica brokule sadrži 81,2 miligrama (mg) vitamina C, što je oko 90 posto dnevne vrijednosti za muškarce i više od 100 posto za žene. Brokula je također dobar izvor vitamina A. Njezino bogatstvo antioksidansa može pomoći u sprječavanju degeneracije makule povezane sa starenjem.

 

Slatki krompir

 

Mrkva je svakako bogata beta-karotenom, ali slatki krumpir zapravo sadrži više ovog korisnog pigmenta.

Beta-karoten u slatkom krompiru pomaže očima da se prilagode pri slabom svjetlu. Da biste dobili najviše beta-karotena i vitamina C iz slatkog krumpira, Harvard T.H. Chan School of Public Health preporučuje kuhanje s ljuskom.

Orasi

– Orašasti plodovi izvrsna su hrana za zdrave oči i vid jer su bogati nutrijentima poput vitamina E, cinka i omega-3 masnih kiselina. Oni posebno sadrže biljni oblik omega 3 masnih kiselina, alfa-linolensku kiselinu (ALA) – kaže Kulp.

Žumanjci

Jaja su među omiljenim namirnicama za doručak diljem svijeta, a mogu biti dobar izbor za održavanje zdravlja vida.

Kelj

Akademija za prehranu i dijetetiku naziva kelj jednom od najboljih namirnica za zdravlje očiju, kao i ostalo tamno lisnato povrće. Slično tome, Nacionalni institut za oči sugerira da je kelj bolji za oči od mrkve. Kelj je posebno bogat antioksidansima luteinoma i zeaksantinom, pa bi mogao pomoći u smanjenju oštećenja očnog tkiva uzrokovanog suncem i smanjiti rizik od problema s očima povezanih sa starenjem.

Šafran

Šafran je jarko crvena biljka koja dolazi od cvijeta šafrana. Svaki cvijet daje samo nekoliko niti šafrana, pa je stoga skuplji, ali ako ga se dočepate, to je jedna od najboljih namirnica za zdravlje očiju.

Nije iznenađujuće da šafran sadrži spojeve koji imaju antioksidativna svojstva, što može pomoći u objašnjenju njegovih brojnih dobrobiti za oči. Postoje mnoge studije koje podupiru terapijske sposobnosti šafrana u liječenju očnih bolesti poput makularne degeneracije povezane sa starenjem i glaukomom.