Nedjelja kao neradni dan za radnike u trgovini ide u daljnju proceduru: Odbor podijeljen

c

Odbor Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za ekonomsku i finansijsku politiku dao je zeleno svjetlo za daljnju proceduru prijedloga zakona kojim bi nedjelja postala neradni dan za radnike u trgovini u Federaciji BiH.

Odluka nije bila jednoglasna, a predsjednik Odbora, Admir Čavalić, koji se protivi ovom zakonu, istaknuo je na pres-konferenciji kako bi se pitanje radničkih prava trebalo regulisati Zakonom o radu, a ne zakonom o unutrašnjoj trgovini. On također dovodi u pitanje stvarne koristi ovog zakona za radnike i male trgovce, dok bi velikim trgovcima mogao odgovarati zbog manjka radne snage.

Čavalić je, osim toga, naglasio važnost nacrta zakona o društvenom poduzetništvu i javno-privatnom partnerstvu, koji su također u proceduri. Također je spomenuo planirana kreditna zaduženja Federacije BiH i Kantona Sarajevo kod Evropske banke za obnovu i razvoj, čime bi se finansirali projekti izgradnje tramvajske pruge na relaciji Ilidža – Hrasnica i unapređenje gradskog prijevoza u Sarajevu.

Dodatno, Odboru su predložene inicijative da se federalni Zavod za javno zdravstvo i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja izuzmu od plaćanja električne energije po tržišnim cijenama, iako ta tema nije dio službenog dnevnog reda Predstavničkog doma za sutrašnju sjednicu.