Kanadski fotograf traži Sarajlije s fotografije snimljene 1996. godine

.
Kanadski fotograf Denis McCready podijelio je na svom Facebook profilu fotografiju snimljenu 1996. godine u Sarajevu, u potrazi za osobama koje su prikazane na njoj. Fotograf, trenutno angažovan na projektu “Prvo proljeće – Sarajevo 1996.”, objašnjava da traži čovjeka kojeg je uhvatio objektivom.

 

“Kako se približavamo posljednjoj sedmici izložbe ‘Prvo proljeće – Sarajevo 1996.’ u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, prikupio sam mnogo priča inspirisanih ovom fotografijom. Čovjek u traper jakni s papirom postao je svojevrsni heroj,” napisao je McCready.

Njegova objava podijeljena je i na stranici Sniper Alley, a McCready je zamolio javnost za pomoć u identifikaciji ljudi sa fotografije: “Molim vas pomozite mi da identifikujem muškarca (i ženu s lijeve strane, kao i pastira s desne, ako ih neko prepoznaje).”

Fotografije su snimljene u aprilu i maju 1996., dokumentirajući prvo proljeće mira u Sarajevu nakon četiri godine opsade. McCready boravi u Sarajevu radi izrade magistarskog projekta iz vizuelnih i medijskih umjetnosti, a projekat “Prvo proljeće – Sarajevo 1996.” dio je tog rada.


“Ove fotografije, snimljene u proljeće 1996., služe kao memorijalni most kojim ulazim u dijalog s preživjelima, s ciljem stvaranja novih uspomena na istim mjestima, pokušavajući raspršiti ratne opsesije,” navedeno je na web stranici fotografa.