Kako solarne elektrane na krovovima kuća prave uštede i donose korist vlasnicima?

solar

Solarne elektrane na vlastitim krovovima već su godinama hit u Evropi i regiji, a zadnjih mjeseci postaju i u našoj državi. Naime, usvajanjem novih zakona o obnovljivim izvorima energije koji su olakšali proceduru, kao i smanjenjem cijena opreme sve je više zainteresiranih za ovu vrstu vlastite energije. 

Razmišljate li i vi o samostalnoj proizvodnji električne energije koju trošite u svome kućanstvu? Put do vlastite solarne elektrane proteklih je godina bio kompliciran i povezan s mnogim administrativnim procesima, što je mnoge odvratilo od ove investicije. Danas je sve mnogo jednostavnije i isplativije. Jeste li ikad razmišljali da električna energija za vašu grijalicu, klimu, frižider, kompjuter, pa čak i automobil može biti besplatna? Sve je to moguće već danas ako postavite vlastitu solarnu elektranu. 

Osim uštede za svoje kućanstvo, solarnom elektranom čuvate i častite prirodu. Ulaganje u svoju solarnu elektranu održiva je i sigurna investicija malog rizika. 

S obzirom na velik potencijal za iskorištavanje solarne energije u našoj državi, veoma je pametno razmišljati o energetskoj nezavisnosti. Postavljanje kućne solarne elektrane upravo će vam to omogućiti. 

Investiranje u vlastitu solarnu elektranu dugoročna je investicija jer njen predviđeni životni vijek danas iznosi otprilike 30 godina. Neka vas ne odvrati početna investicija jer ćete postavljanjem solarne elektrane dugoročno znatno sniziti troškove plaćanja iskorištene električne energije i ostvariti veliku uštedu. Finansijski učinak odrazit će se na niže troškove električne energije, a cijene objekata opremljenih solarnom elektranom otprilike su 5 % više i zato kalkulacije pokazuju da se ulaganje u solarnu elektranu po trenutačnim tržišnim uvjetima može vratiti nakon sedam do devet godina. 

Ako imamo na umu da su cijene struje koje trenutno imamo među najnižim u svijetu i da će sasvim sigurno doći do poskupljenja, onda je ovaj rok i kraći, i iznosiće četiri do pet godina za povrat investicije. Kad se podsjetimo da je rok trajanja panela koji proizvode električnu energiju i do 30 godina, jasna je računica koja kaže da u toku ‘životnog vijeka’ ove elektrane jedna prosječna porodica može očekivati uštede od 20 do 25 hiljada KM. 

Ako želite više informacija i rješenja za svoje solarnu elektranu na vlastitom krovu i za vlastite potrebe možete se obratiti pouzdanoj kompaniji koja ima svoju poslovnicu u Krajini. 

Sve za solar Cazin vrši cjelokupan proces, od konsaltinga i savjetovanja o najboljim mogućnostima Vaše lokacije, do ishodovanja papira, projektovanja, nabavke i ugradnje prvoklasne opreme, te puštanja u rad i kasnijeg održavanja solarne elektrane. Za sve detalje možete ih kontaktirati na info@svezasolar.ba ili na broj telefona 062 581 113.