Civilna zaštita bez kriterija isplatila 220.000 KM: Gdje su otišle pare iz budžeta?

v

Nepravilnosti u isplatama i obračunima plata


Rad vikendom evidentiran je kao rad na državni praznik uz uvećanje za 50 posto, plus dodatnih 35 posto za noćne sate za sve zaposlene, što nije u skladu sa Zakonom. Na osnovu otežanih uslova rada isplaćeno je skoro 200.000 KM, temeljem akta čije je važenje prestalo prije više od dvije godine.

Optužnica protiv bivšeg direktora

Okružni sud u Banja Luci nedavno je potvrdio optužnicu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora Uprave civilne zaštite Republike Srpske, Milana Novitovića, zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja. Optužnica tereti Novitovića da je oštetio Upravu CZ za oko 12.000 maraka omogućivši Veseljku Elezu, bivšem direktoru, da po isteku mandata primi tri direktorske plaće.

Postupanje prema nevažećem pravilniku

 

Optužnica protiv Novitovića odnosi se na radnje iz 2019. godine, a Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a zatekla je brojne nepravilnosti u Upravi. Utvrđeno je da su plaće obračunavane suprotno Zakonu o plaćama i Posebnom kolektivnom ugovoru. Radnicima je isplaćivana naknada za prevoz i u slučajevima kada su na posao dolazili samo jedan ili dva dana, bez dokaza o kupovini mjesečne karte. Rashodi za uvećanje osnovne plaće na osnovu otežanih uslova rada iznosili su skoro 200.000 KM, temeljem nevažećeg pravilnika.

Problemi s putnim nalozima

Revizijom je utvrđeno da su putni nalozi izdavani na period duži od 30 dana, bez evidentiranja mjesta i datuma izdavanja. Nedostajali su potpisi vozača i ovlaštenih lica, a evidencija nije vođena u skladu sa pravilnikom. Zloupotrebe su otkrivene kada su automobilima upravljale osobe na čije ime nije izdat putni nalog. Potrošnja goriva nije usaglašena s putnim nalozima, a rashodi po osnovu utroška nafte i derivata u prošloj godini iznosili su 260.326 KM.

Nepravilnosti u korištenju službenih sredstava

Uprava civilne zaštite RS potrošila je gotovo 11.000 maraka na račune za fiksne telefone, oko 25.000 KM za mobilne telefone i oko 14.500 KM za poštanske i internet usluge. Pravilnikom nisu propisana ograničenja korištenja fiksnih telefona, a Odlukom direktora je za 92 korisnika odobreno uključenje u VPN mrežu, što je dovelo do prekoračenja propisanog limita.

Povrede procedura javnih nabavki

Revizijom je utvrđeno da su javne nabavke u vrijednosti od najmanje 65.216 KM provedene putem direktnog sporazuma, bez prethodnog planiranja i posebnih odluka. Bez izmjene Plana javnih nabavki, raspisana su dva tendera vrijedna više od milion maraka, koji su kasnije poništeni zbog žalbi ponuđača.

Nedostatak odgovornosti za manjak opreme

Otkriveni su propusti u vođenju evidencije o uskladištenoj opremi, inventaru i materijalu u magacinima, bez potpisivanja reversa prilikom stavljanja opreme u upotrebu. Iako je popis pokazao razliku između stvarnog i knjigovodstvenog stanja, nije došlo do usklađivanja.

Sve ove nepravilnosti i nezakonitosti su identificirane u Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, što pokazuje ozbiljne probleme u radu entitetske Uprave civilne zaštite.