Zašto je piletina skuplja u BIH nego u Sloveniji: Kilogram pilećeg filea skuplji od kilograma teletine

v

Kilogram pilećeg filea u mesnicama i marketima širom BiH dostigao je cijenu i do 16 maraka po kilogramu, zavisno od marketa do marketa. Može se naći i za 14 a i za 16 KM.

Redakciji portala Crna-Hronika javio se građanin koji se svoje ljetovanje proveo u Bosnu i Hercegovini a onda se vratio u Sloveniju gdje duži niz godina živi i radi. Prilikom kupovine piletine u lokalnom marketu uočio je veliku razliku u cijeni pilećih proizvoda.

“Zdravo, imao bih jednu fotografiju za vašu stranicu, zanima me mišljenje ostalih na Facebooku, s obzirom na težinu teme, može cjelokupna objava spadati pod Crnu Hroniku BiH. Sad skoro na godišnjem odmoru u Bosni, najviše sam bio iznenađen, negativno, previsokim cijenama mesa u Bosni, i sad plaćajući neki račun baš samo meso u trgovini, sjetim se svega toga..

 

Cijene su iz Mercatora u Velenju (Slovenija), “piščančje” meso je pileće meso.. koliko puta je jeftinije nego u Bosni? Ko pljačka dole u Bosni sa onim cijenama moju mamu i sve ostale..?” – napisao je čitatelj portala Crna-Hronika.

Iz priloženog računa može se vidjeti da je 400 grama pilećeg mesa 1.95 eura odnosno 3,81 KM. Što bi značilo da kila pilećeg mesa iznosi oko 9,5 KM.

Također cijelo pile je 5,71 euro odnosno 11,17 KM


Velibor Popović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja živinara iz Republike Srpske i direktor “Perutnine Ptuj” iz Srpca, ističe u razgovoru za “Nezavisne novine” da su cijene piletine već duži period, barem kod njih, stabilne.

 

“Cijena pilećeg fila u veleprodaji kreće se između 11 i 11,50 KM, s uključenim PDV-om”, kazao je Popović. Ističe da oni u firmi nemaju problem sa manjkom ovog mesa te da u ovoj godini imaju veću proizvodnju nego prošle godine sigurno za 15 odsto.

“Cijene će ostati na sadašnjem nivou, zato što se na tržištu sirovina ništa značajno ne dešava”, kazao je Popović i dodao da bi sadašnje cijene piletine trebalo da ostanu takve do kraja godine te da se ne očekuje rast.

“Ali što se tiče cijena za narednu godinu one će zavisiti od žetve soje i kukuruza, tako da je zadnji kvartal ove godine priprema za narednu godinu, te zavisno od roda i prinosa žitarica možemo planirati iduću godinu”, kazao je Popović.


Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara, živinara BiH i izvršni direktor kompanije “Madi” iz Tešnja, kazao je da je nemoguće razdvajati tržište FBiH i Srpske te da su cijene identične.

“Mi podjednako snabdijevamo i tržište Federacije i Republike Srpske. To su cijene koje su aktuelne, kreću se od 11 do 11,50 KM, maksimalne cijene koje su od proizvođača prema trgovačkim lancima”, kazao je Jabandžić i istakao da ne bi trebalo doći do skoka cijena u narednom periodu.

Kako je rekao, teško je prognozirati šta će se dalje dešavati. Godina jeste teška jer su, po njegovim riječima, žitarice podbacile u prinosima skoro za 50 odsto.

 

z najpoznatije banjalučke mesnice “Kod Laze” kazali su da kod njih već duži period kilogram pilećeg filea košta 16 maraka.

“Cijene se nisu mijenjale baš dugo, sigurno zadnja dva-tri mjeseca”, kazali su iz ove mesnice.

Iz jednog tržnog centra u Banjaluci ističu da kod njih kilogram pilećeg filea košta 13,50 KM po kilogramu.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Prijedor, kazala je da je piletina nekad bila najjeftinije meso, koje je bilo dostupno svim potrošačima.

“Danas je kilogram filea skuplji nego kilogram teletine”, kazala je Marić i dodala da je došlo do takvog porasta cijena ovog mesa da ispada da je proizvodnja pilećeg mesa najskuplja, a u stvari je, kako kaže Marić, najjeftinija.

“Cijene se razlikuju od marketa do marketa i pretjerano su visoke. Budući da imamo slobodno formiranje cijene očigledno je da je marketima nebo granica što se toga tiče”, kazala je Marićeva.

 

Dodaje da je ovakvim cijenama ugrožen onaj sloj stanovništva koji živi od 500 KM, tako da sebi ne mogu da priušte ni pola kilograma mesa sedmično.