Zabranjeno kupanje na poznatim plažama u Budvi i Tivtu

plaza

Na nekoliko popularnih lokacija duž crnogorskog primorja, kupanje je trenutno zabranjeno zbog lošeg kvaliteta morske vode. Slovenska plaža 03 u Budvi te Solila 01 u Tivtu označene su crvenom zastavicom, što ukazuje na potencijalnu opasnost za kupanje zbog nezadovoljavajućih analiza vode.

Javno preduzeće Morsko dobro obavijestilo je javnost da su podaci o kvalitetu morske vode za ove lokacije proslijeđeni Republičkom inspektoru za vode, koji će poduzeti potrebne mjere iz svoje nadležnosti. Institut za biologiju mora nastavlja s uzimanjem uzoraka morske vode s ovih lokacija, a rezultate će naknadno podijeliti s javnošću.

Prema analizama Instituta za biologiju mora za 114 različitih lokacija duž crnogorskog primorja, više od 80% lokacija pokazalo je izvrsnu kvalitetu morske vode. Oko 13% lokacija ocijenjeno je kao dobar kvalitet, dok je manje od 5% lokacija ocijenjeno kao zadovoljavajuće. Samo 1,8% lokacija, uključujući Slovensku plažu 03 u Budvi i Solile 01 u Tivtu, imalo je loš kvalitet morske vode, što je rezultiralo zabranom kupanja na tim područjima.

U opštini Budva, većina lokacija (29 od ukupno 34) ima izvrsnu ili dobru kvalitetu morske vode, dok je na manjem broju lokacija kvalitet ocijenjen kao zadovoljavajući ili loš.

S druge strane, u Bokokotorskom zalivu, koji obuhvata opštinu Tivat, većina lokacija (9 od 10) ima dobar ili izvrstan kvalitet vode za kupanje, osim jedne lokacije na kojoj je kvalitet ocijenjen kao loš.