Uvodi li se jesenji raspust u srednje škole?

.
Samostalni sindikat srednjih škola Republike Srpske uputio je inicijativu za reorganizaciju školskog kalendara, predlažući uvođenje jesenjeg raspusta u trajanju od jedne sedmice tokom oktobra ili novembra.

 

Ova inicijativa dolazi kao odgovor na poteškoće s kojima se suočavaju učenici i nastavnici tokom prvog polugodišta, koje traje četiri mjeseca bez prekida.

Sindikat navodi da se u prvom polugodištu značajno povećava broj izostanaka zbog viroza i intenzivnih provjera, što dovodi do fizičke i mentalne iscrpljenosti. Uvođenjem jesenjeg raspusta, vjeruju, bi se smanjilo opterećenje, a nastava bi se prilagodila u drugom polugodištu, čime bi se školska godina produžila za sedam dana, ali bi se rasteretio prvi semestar.

Pored toga, Sindikat predlaže fiksiranje datuma proljetnog raspusta, što bi omogućilo bolju pripremu za učenike i nastavno osoblje.

Navode da je praksa jesenjeg raspusta ustaljena u mnogim državama regije i EU.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, ističe da Samostalni sindikat srednjih škola RS nije reprezentativan za predlaganje inicijativa Ministarstvu prosvjete i kulture, ali dodaje da se ideja o jesenjem raspustu razmatra i u okviru njegovog sindikata. Mišljenje Ministarstva prosvjete i kulture RS još uvijek nije dobiveno.