Tragedija u Sarajevu: 16-godišnja djevojčica preminula nakon intervencije u privatnoj klinici

c

 

Nakon što joj je izvađen zub, stanje se naglo pogoršalo, a uslijed upalnog procesa razvila se sepsa

 

16-godišnja djevojčica preminula je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nakon što je dovezena u teškom stanju, usljed komplikacija nastalih tokom stomatološke intervencije u jednoj privatnoj klinici u Sarajevu.

Ovaj, nažalost ne prvi tragičan događaj, šokirao je lokalnu zajednicu i otvorio pitanja o sigurnosti zdravstvene zaštite u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Prema informacijama kojima raspolaže Hayat.ba, djevojčica je sa roditeljima potražila pomoć zbog jake zubobolje. Nakon što joj je izvađen zub, stanje se naglo pogoršalo, a uslijed upalnog procesa razvila se sepsa. U veoma teškom stanju, hitno je prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Nažalost, djevojčica je preminula.

Prema saznanjima danas je završena obdukcija. Pokrenute sve su istražne radnje.

Ova tragedija je postavila ozbiljna pitanja o radu privatne klinike u kojoj je djevojčica bila primljena. Izvori navode da klinika uopće nije licencirana za pružanje stomatoloških usluga, što otvara dileme o legalnosti i sigurnosti njihovih praksi.

O cijelom slučaju obaviješteno je Tužilaštvo, koje je pokrenulo istragu kako bi utvrdilo okolnosti koje su dovele do ovog tragičnog ishoda. Roditelji djevojčice, u šoku i boli, traže pravdu i odgovornost za smrt svog djeteta.