Ročište Dodiku i Lukiću odgođeno za 18. septembar

f

Goran Bubić, advokat predsjednika RS Milorada Dodika, izjavio je Srni da je Sud BiH zbog obaveza Dodika uvažio zahtjev odbrane da se pretres, koji je zakazan za 11. septembar, odgodi za 18. septembar.


Tužilaštvo BiH tereti Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Dodik je nakon posljednjeg ročišta pred Sudom BiH 28. augusta rekao da svi dokazi koji se iznose pobijaju bilo kakvu optužnicu. Također, iznio je niz neutemljenih tvrdnji.

Ovo je nastavak montiranog procesa na bazi lažnog čovjeka i propisa, koji se zove Schmidt. Svi dokazi koji se iznose pobijaju bilo kakvu optužnicu Suda BiH. Tužilaštvo BiH izbjegava da iznese dokaze vezano Ankes 10 Dejtonskog sporazuma najbolje pokazuje koje je ovo montaža. I današnje svjedočenje pokazalo da je riječ o montiranom procesu. Sada vrše pritisak na Sud kako bi ubrzavao ovu priču. Imamo protiv da se ne iznose dokazi. Tužilaštvo BiH je tvrdilo da je Schmidt u skladu sa Aneksom 10, oni uporno to ne rade. Oni ne žele da priznaju da je sve lažno. Farsa se mora dovesti do kraja”, naveo je Dodik.

Pred početak ročišta, kao i ranije, Dodika su pred zgradom Suda dočekale mnogobrojne pristaše, uzvikujući poruke podrške entitetskom predsjedniku.