Radnika više u BiH jednostavno nema: Džaba i povećanje plate

rad

Bosna i Hercegovina (BiH) suočava se s ozbiljnim problemima na tržištu rada. Poslodavci sve teže pronalaze radnike uprkos rastućim platama, dok se nezaposlenost povećava. Problem je dijelom posljedica godina loših radnih uslova, neplaćanja doprinosa i potplaćenosti, što je dovelo do manjka kvalifikovane radne snage.

Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH, broj zaposlenih se smanjio za 1,3% u poređenju s prethodnim tromjesečjem, dok je broj nezaposlenih povećan za 5,9%.

Poslodavci u BiH suočavaju se s nedostatkom radne snage, unprkos povećanju plata. Veliki broj kvalifikovanih radnika otišao je u inostranstvo, a potražnja za radnicima u građevinskom sektoru, uslužnim djelatnostima, hotelijerstvu i ugostiteljstvu je visoka.

Jedno od rješenja koje poslodavci sve više koriste je uvoz radne snage iz drugih zemalja. Iako je uvoz radne snage opcija, procedure za dobijanje radnih dozvola su složene i dugotrajne. Često traju duže od šest, pa čak i devet mjeseci, što obeshrabruje poslodavce.

Međutim, prema prethodnim izjavama stručnjaka domaće evidencije nezaposlenih konfuzne. Mnogi prijavljeni na evidencijama traže samo zdravstvenu zaštitu ili neki oblik socijalnog osiguranja, a nisu aktivni tražitelji posla.

BiH se suočava s ozbiljnim izazovima na tržištu rada, a uvoz radne snage nije dugoročno rješenje. Potrebno je unaprijediti radne uslove, pojednostaviti procedure za uvoz radnika i motivisati domaću radnu snagu da ostane i radi u zemlji. 

Dugoročno, ključno je poboljšati obrazovanje i obuku radnika kako bi se zadovoljile potrebe tržišta rada.