Projekat brze ceste najesen stiže u Bihać: Krajinu će povezati sa EU

.
Predstavnici Autocesta FBiH u Bihaću najavili su da će na EKOBIS-u u septembru predstaviti detaljni projekat ceste koja veže Krajinu sa EU, a gradnja će valjda biti nekad.

 

Fokus sastanka predstavnika JP Autoceste FBiH sa predstavnicima gradskih vlasti Bihaća i USK-a bio je idejni projekt za gradnju brze ceste koja bi povezala Bihać, Cazin i Veliku Kladušu sa Hrvatskom, ali i učešće Autocesta na ovogodišnjem sajmu EKOBIS.

- Za eksproprijaciju zemljišta izdvojili smo dva miliona KM. Imamo završeno idejno rješenje za dionicu Bihać - Ćoralići dužine 18 kilometara, a do kraja godine očekujemo početak procesa eksproprijacije. Idejni projekat prezentirat ćemo široj javnosti prilikom ovogodišnjeg sajma EKOBIS, kazala je v. d. izvršne direktorice Sektora za opće, pravne i kadrovske poslove JP Autoceste FBiH Mirnesa Agić.

 

NEŠTO KONKRETNIJE?

Vlada Unsko-sanskog kantona i kantonalno Ministarstvo privrede su ove godine generalni pokrovitelji Međunarodnog sajma ekologije EKOBIS 2024, a ministar privrede Armin Kardašević i predsjednica Privredne komore Sanela Sabljaković potpisali su ugovor kojim se Privrednoj komori za sufinanciranje organizacije sajma EKOBIS iz budžeta Ministarstva privrede u 2024. dodjeljuje 60.000 KM.

Jubilarni 20. međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2024. će se održati od 5. do 8. septembra u Bihaću na prostoru Sportske dvorane Luke. U okviru sajma bit će organizirani i 3. međunarodni sajam turizma EKOTOUR, te 4. međunarodni sajam obrta.

Brza cesta Bihać - Cazin - Velika Kladuša je nešto o čemu se govori već duže, ali još bez velikih pomaka. U kabinetu gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića ovaj se put razgovaralo nešto konkretnije, o idejnom i glavnom projektu i eksproprijaciji zemljišta, što je postupak koji će trajati duže, ali je preduvjet za početak njegove izgradnje. Krajišnike ohrabruje činjenica da su sredstva za te svrhe na federalnom nivou već obezbijeđena.

- Ovaj projekt se naslanja na projekt Treće razvojne osi i dalje bi trebao ići prema Karlovcu i Novom Mestu. Dakle, taj projekat je od strateške važnosti za razvoj ovog dijela BiH, kako s aspekta cestovnog povezivanja tri krajiška grada, tako s aspekta povezivanja Krajine sa Evropskom unijom. Zbog toga svi u Krajini moramo imati politički konsenzus oko toga i insistirati na što bržoj realizaciji, istakao je gradonačelnik Sedić.

 

NIJE TO SVE

Očekuje se da će projekat brze ceste koja će uvezati Krajinu biti detaljnije predstavljen i izložen u septembru na 20. EKOBIS-u, koji se održava u organizaciji Privredne komore USK.

- Cestovno povezivanje Unsko-sanskog kantona s Evropskom unijom i ostatkom države uvijek je bila tema kojoj smo mi na sajmu EKOBIS pridavali posebnu važnost. Iznimno nam je zadovoljstvo da će se JP Autoceste Federacije BiH i ove godine predstaviti na sajmu EKOBIS kao izlagač, te u pratećem dijelu programa, gdje će predstaviti ovaj, ali i ostale projekte i aktivnosti, kaže predsjednica Privredne komore USK-a Sanela Sabljaković.

Cestovni radovi koji u skorije vrijeme očekuju Bihać su i zaobilaznica na lokaciji Mali Lug - Jablanska ulica, čija vrijednost investicije je 8,5 miliona maraka. Nastavlja se i dionica puta Petog korpusa i rekonstrukcija Jablanske ulice sa priključkom u Poslovnoj zoni Kombiteks u vrijednosti od milion maraka.

 

 

 

 

Image
.
Image
.