Mirna noć u Velikoj Kladuši

asd
U BiH danas oblačno, u većini područja kiša

-Gusta magla smanjuje vidljivost dionicom autoputa A-1 Lepenica-Zenica sjever, kao i na dionicama dolinom rijeka: Save, Vrbasa, Drine, Bosne, Lašve i Spreče. Slabija kiša pada na širem području: Mostara, Čapljine i Neuma. U ovim područjima kolovoz je mokar ili vlažan, pa iz BIHAMK – a savjetuju opreznu vožnju i obavezno držanje odstojanja između vozila. Skreću pažnju i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

– Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom saobraćaju obilježava se svake treće sedmice u novembru. Tema ovogodišnjeg dana sjećanja je “Djelovati za male brzine”. Ova godina označava početak nove decenije akcije za bezbjednost saobraćaja 2021. – 2030. godine, tokom koje će taj dan imati veoma važnu ulogu – kroz isticanje samih razloga za sve potrebne radnje tokom te nadolazeće decenije. Cilj obilježavanja ovog dana je pružanje podrške žrtvama u saobraćaju i njihovim porodicama za sjećanje na sve poginule i teško povrijeđene na cestama, zagovaranje bolje podrške žrtvama u saobraćaju i porodicama žrtava, promicanje radnji utemeljnih na dokazima kako bi se spriječili i, na kraju, zaustavili daljnji smrtni slučajevi i povrede u saobraćaju.

Nažalost, sve je više saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom na području Unsko – sanskog kantona i kladuške općine. U prvih devet mjeseci ove godine na području Kantona 18 lica smrtno je stradalo u 15 saobraćajnih nesreća, od toga na području kladuške općine četiri lica u četiri saobraćajne nesreće.

Prema statističkim podacima, u BiH se prošle godine dogodilo skoro 30 hiljada saobraćajnih nesreća, nezgoda u kojima su smrtno stradale 244 osobe. Ovakva crna statistika našu zemlju dovela je na sami vrh evropske ljestvice po stopi smrtnosti u saobraćaju, a koja je prošle godine iznosila 69 poginulih na milion stanovnika, za razliku od Evropske unije, gdje je 51 osoba smrtno stradala na spomenuti broj stanovnika.

– U protekla 24h na području općine Velika Kladuša nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda. Službenici Policijske stanice Velika Kladuša zabilježili su jedno krivično djelo i jedno narušavanje javnog reda i mira.

– „Vatrogasci su imali mirna protekla 24h“  –  rekao nam je dežurni Delanović.

– Hitnoj službi Doma zdravlja za pomoć su se javila 54 pacijenta, dva su upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Amra Zulić i Kasim Selman.

– Devet pacijenata sa sumnjom na zarazu korona virusom javilo se Covid ambulanti. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje.

– Na području općine Velika Kladuša elektrosnabdijevanje je uredno, informacija je iz Elektrodistribucije, Poslovnice Velika Kladuša.

– Isporuka pitke vode je stabilna.

– Danas će u našoj zemlju preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima kiša u većini područja. Dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu od 13 do 17 °C.

– Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati, što će uzrokovati jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata, izraženije u drugom dijelu dana. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, reumatskih bolova, malaksalosti, a opću sliku dodatno će usložnjavati pad temperatura sa noćnim satima. Poželjno je umanjiti aktivnosti.