Miličević: Ovo je moralna i politička pobjeda, ali na izbore izlazimo kao "SDS - Volja naroda"

F

Predsjednik Srpske demokratske stranke Milan Miličević izjavio je da današnja odluka Ustavnog suda BiH predstavlja političku i moralnu pobjedu stranke.

"Međutim, u praktičnom dijelu su otvorena mnogobrojna pitanja na koja sada Centralna izborna komisija mora da odgovori", istakao je Miličević na današnjoj konferenciji za medije.

Nakon što se SDS našao na udaru američkih sankcija, banka mu je zatvorila račun.

CIK BiH nije prihvatio prijavu SDS-a za učešće na predstojećim lokalnim izborima jer račun za finansiranje izborne kampanje nije otvoren na ime stranke.

Zbog toga se SDS žalio Sudu BiH koji je potvrdio odluku CIK-a BiH, pa je stranka podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH.

U međuvremenu je ova stranka prijavila učešće na izborima pod drugim imenom kao "SDS - Volja naroda", a tu listu je CIK BiH prihvatio.

"U ovom momentu sada na izbore izlazimo pod imenom 'SDS - Volja naroda'", poručio je Miličević, koji je rekao da je stranka pokazala i dokazala da su bili u pravu od samog početka kada su tvrdili da po "zakonu stranka ne mora da ima otvoren račun u banci na svoje ime".

Dodao je da je završen je konkurs za aplikaciju biračkih odbora, ima samo još nekoliko dana za prijavu lista i kandidata.

"Zato se sada postavlja pitanje da li i na koji način ova presuda može da se provede", poručio je Miličević.

On je dodao da se SDS žalio Ustavnom sudu BiH kako bi eventualno mogli ići i na Evropski sud u Strazburu, a koji neće prihvatiti nikakvu inicijativu ako nisu ispoštovane sve domaće instance.

Jovica Radulović, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, rekao je da je nakon privremene mjere Ustavnog suda BiH stvoren pravni presedan, odnosno pravni vakuum.

"Rukavica je bačena sada pred CIK BiH koji mora da odreaguje. Ja da sam član CIK-a BiH, a pravnik sam, ne znam šta bih uradio. Ovom odlukom je dovedeno u pitanje kredibilnost budućih lokalnih izbora. Šta god da odluči Ustavni sud, brzo ili u skladu sa praksom od godinu dana, šta ćemo uraditi kada izborni rezultati budu implementirani", naglasio je Radulović.

On je rekao da SDS sada traži od CIK-a BiH da ovoj stranci omogući iste rokove i isti status kao i svim ostalim političkim subjektima.