Manifestacijom u Cazinu započelo obilježavanje Dječije nedjelje u FBiH

v

 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Ministarskom koordinacijom u oblasti socijalne politike FBiH i Plazma Sportskim igrama mladih započelo je obilježavanje Dječije nedjelje u Federaciji BiH.

 

Karavan dječije radosti, pod motom „igramo zajedno, sanjamo zajedno“ posjetit će 10 gradova.

Grad Cazin je bio domaćin obilježavanja centralne manifestacije Dječije nedjelje u Unsko-sanskom kantonu.

Više od 1.090 mališana iz Cazina, Bužima i Bosanskog Petrovca ispunilo je sportsku dvoranu „Salih Omerčević”. Program su otvorili mališani iz vrtića „Hasnija Omanović“ koji su svojom plesnom tačkom oduševili sve prisutne.

Djevojčice i dječaci su svojim porukama da imaju pravo na jednake mogućnosti, odrastanje u miru, ljubav i podršku, bezbrižnu igru i uvažavanje skrenuli pažnju odraslima na svoja prava koja su sadržana u UN Konvenciji o pravima djeteta.

Podršku mališanima svojim dolaskom pružila je gđa. Zemina Kadirić, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona koja se kratko obratila prisutnima i poželjela im sreću na takmičenjima.

“Zamolila bih vas da tokom svog odrastanja pokažete nama odraslima kako može bolje i radosnije. Uživajte u svom danu i sretno na takmičenjima“, poručila je gđa. Kadirić.

Predstavnici osnovnih škola i udruženja su za zajedno sa ministricom Kadirić zapalili plamen prijateljstva koji će ove godine putovati u 10 gradova te tako simbolično povezati gradove domaćine manifestacije iz svih 10 kantona.

Nakon svečane ceremonije uslijedila su i takmičenja u igri između dvije vatre, utrci na 60m i štafeti. Mališani su nestrpljivo čekali početak takmičenja, a uvod u sportski dan je bilo zagrijavanje svih prisutnih.

Na terenima je bilo napeto i atmosferu su podizali navijači koji su svoje predstavnike bodrili do posljedneg atoma snage.

Medaljama su se okitili učenici i učenice iz OŠ “Cazin I”, OŠ “Lejla Hairlahović – Hušić”, OŠ “Ćoralići”, OŠ “Gornja Koprivna”, OŠ “Pećigrad”, OŠ “Liskovac”, OŠ “Šturlić”, OŠ “Trzačka Raštela”, OŠ “Stijena”, OŠ “Ahmet Hromadžić”, OŠ “Bužim”, OŠ “Suljo Mirvić”, OŠ “Mirsad Salkić”.

U pauzama između takmičenja mališani su svojim drugarima iz drugih gradova pisali poruke podrške na zidu prijateljstva.

Veseli karavan radosti već danas nastavlja svoje putovanje a naredna stanica je Žepče. Žepče će biti domaćin centralne manifestacije obilježavanja Dječije nedjelje u Zeničko-dobojskom kantonu.

Pokrovitelj manifestacije je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.