U Velikoj Kladuši evidentirano jedno narušavanje javnog reda i mira i jedna saobraćajna nezgoda

s

 

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno narušavanje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica.

Kladuški vatrogasci nisu imali poziva za izlazak na teren, rekao nam je dežurni Dizdarević.

Isporuka električne energije je stabilna. Za danas nema najavljenih prekida u elektronapajanju.

– Vodosnabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je uredno, informiše JKP „Vodovod i kanalizacija“.

– Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražila su 42 pacijenta. Dva pacijenta su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Samra Alibegić, Abdullah Fazlić i Mustafa Hodžić.

– Iznenadni srčani zastoj je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Statistički podaci pokazuju da blagovremena reanimacija, ako se pravilno izvede, može spasiti mnoge živote. Pacijentima, kojima je nastupio zastoj srca, važna je svaka minuta i da se što brže započne postupak oživljavanja, jer prestanak disanja i srčanog rada ne mora značiti definitivnu smrt.

Svjetski dan reanimacije obilježava se svake godine 16. oktobra s ciljem da se skrene pažnja na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja.

Svjetski dan hrane obilježava se 16. oktobra svake godine, kako bi se naglasila važnost hrane kao jedne od osnovnih ljudskih potreba, ali i ljudskih prava. Prema Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, svaki čovjek ima pravo na hranu, dostojanstven život, slobodu i obrazovanje. Hrana predstavlja treću osnovnu ljudsku potrebu, nakon zraka i vode, a svaki čovjek ima pravo na dostupnost hrane i adekvatnu prehranu.

Hrana, odnosno prehrana svakog čovjeka trebala bi biti raznolika, energetski uravnotežena, dostatna za zadovoljenje nutritivnih potreba, dostupna i sigurna, za dobrobit svih nas.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana hrane je „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“ (Right to foods for a better life and a better future).

Stanje na putevima i vremenski bilten: 

– Na većini puteva u Bosni i Hercegovini saobraća se po pretežno suhom kolovozu, uz slab do umjeren promet vozila. U jutarnjim satima promet vozila pojačan je na gradskim saobraćajnicama, kao i na prilazima gradovima. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle. Savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Na magistralnom putu Jablanica-Mostar, od 19 sati do 07 sati ujutro saobraćaj je omogućen za sve kategorije vozila, dok je na istoj dionici saobraćaj obustavljen od 07 do 19 sati. Za vrijeme obustave vozila mogu saobraćati alternativnim pravcima.

Na putu koji vodi od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

– Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. U kasnim večernjim satima na zapadu i sjeverozapadu Bosne očekuje se slaba kiša. Dnevna temperatura od 16 do 22, na jugu zemlje do 27 °C.

– Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Većina populacije biće boljeg raspoloženja, a hronični bolesnici i meteoropate trebali bi osjetiti olakšanje sa odmicanjem dana. Poželjno je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima i prikladno se odjenuti u jutarnjim i večernjim satima, s obzirom da će biti svježije. Opća slika malo će se pogoršati kasno u noći, na sjeverozapadu Bosne, pod uticajem nadolazeće promjene vremena.