Lidl širi poslovanje u BiH: Investicija od 100 miliona eura i 2.000 novih radnih mjesta do 2027. godine

c

Njemački maloprodajni gigant Lidl nastavlja širenje na tržište Bosne i Hercegovine, a interes raste u kojima će gradovima otvoriti prodajna mjesta.

Ključan potez bio je odabir Lepenice kao lokacije za logistički centar, koji će pokrivati 60.000 kvadratnih metara, uz investiciju vrijednu 100 miliona eura. Ovaj logistički centar postavlja temelje za otvaranje trgovačkog centra u Gradišci, gdje će, prema najavama, biti zaposleno 80 radnika, a otvaranje je planirano za sredinu 2025. godine.

Lidl planira svoje trgovine otvoriti i u  Sarajevu, u općinama Novi Grad i Vogošća, te u drugim gradovima poput Bijeljine, Modriče, Mostara i Zvornika. Prema najavama, Lidl će u Bosni i Hercegovini zaposliti više od 2.000 radnika do 2027. godine, kada se očekuje početak rada njihovih prodavnica.

Lidl je dio Schwarz grupacije, koju vodi Dieter Schwarz, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, čija grupacija ostvaruje godišnje prihode veće od 160 milijardi dolara. Njihovi ambiciozni planovi širenja uključuju značajnu prisutnost na tržištu BiH, uz pružanje širokog asortimana proizvoda, uključujući i one lokalnih proizvođača.