Krajišnici se mogu grijati i na biomasu: USK šume gazduju resursom vrijednim dvije milijarde maraka

F

Dok se čeka zakon o šumama u FBiH, stručnjaci s terena se nadaju da će i njihovi amandmani biti uzeti u obzir, kako bi se iskoristili svi potencijali šumskog bogatstva

U prisustvu svih šumskih preduzeća u BiH, Javno preduzeće Unsko-sanske šume i Privredna komora USK-a organizovali su u petak u hotelu Ključ panel-diskusiju o temi “Potencijali biomase”, govoreći o zakonskoj regulativi, prednostima korištenja biomase u lokalnim zajednicama, očuvanju životne sredine i iskoristivosti tenološkog potencijala, piše Oslobodjenje.

Generalni direktor Unsko-sanskih šuma Haris Koljić, preuzevši dužnost početkom ove godine, inicirao je ovaj projekat te je naišao na podršku vlasti USK-a.

– Uvidio sam da nam treba novi proizvod kojim možemo ostvariti 20 miliona maraka godišnje i jedino što odgovara našim prospektima je biomasa. Naš kanton je razvojno usmjeren na šumarstvo, poljoprivredu i turizam. To moramo u većoj mjeri znati iskoristiti. Mehanizovali smo eksploataciju šuma u Kantonu, imamo proizvođače kotlova, podršku vlasti USK-a, imamo sve potencijale da ostvarimo izuzetan biznis za Kanton, istakao je Koljić.

Predsjedavajući Skupštine USK-a Zikrija Duraković nagovijestio je da škole i ustanove u USK-u vrlo brzo mogu preći na sistem grijanja biomasom. Također je primijetio da je u prethodnim godinama politika stvarala problem preduzeću USK šume.

– Želimo prevazići te probleme, jer USK šume gazduju resursom vrijednim dvije milijarde maraka. Mi ne očekujemo da vaše preduzeće ostvaruje profit, ali možete podići standarde, povećati broj uposlenih i još više razvijati kompaniju i naš kanton, kazao je Duraković.

Studiju o potencijalima biomase u USK-u predstavio je doktor nauka Velid Halilović, profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

– Moj cilj je bio da se ukaže gdje možemo doći do biomase u USK-u, a to su izdanačke šume kojih ovdje ima mnogo, uz zahvate da se one dovedu u viši uzgojni oblik, kazao nam je profesor Halilović.