Kovačević upozorava: Trumpov slučaj bi se mogao desiti Dodiku i Vučiću

dodik

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Radovan Kovačević, izjavio je da tretman koji bivši američki predsjednik Donald Trump ima u američkim medijima sigurno dovodi do situacija poput sinoćnjeg pokušaja atentata.

Kovačević je naglasio da identičan tretman u svim regionalnim medijima imaju i predsjednici manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, Milorad Dodik, i Srbije, Aleksandar Vučić.

“Način na koji američki mediji predstavljaju vjerovatno budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa sigurno je doveo do pokušaja atentata,” rekao je Kovačević. On je uvjeren da ovakav medijski tretman može izazvati slične incidente kod regionalnih lidera.

Kovačević je uporedio sinoćnji događaj sa incidentom koji se dogodio u Srebrenici kada je Aleksandar Vučić posjetio ovu lokaciju. Tvrdio je da političari poput Dodika i Vučića, koji redovno rade na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, “redovno i svakodnevno izloženi ogromnom broju prijetnji ubistvima.”

Pokušavajući iskoristiti svjetski incident za širenje panike u Bosni i Hercegovini i Srbiji, Kovačević je rekao da ovakva atmosfera nije dobra za sigurnost, ne samo predsjednika Srbije i entiteta RS, nego svih koji žive u regiji.

“Iz tog razloga je jako bitno ono na čemu kompletna srpska politika konstantno insistira, a to su mir, saradnja, prosperitet i bolji život za sve ljude koji žive na ovom prostoru,” rekao je Kovačević za Tanjug.

Također, Kovačević je izjavio da govor člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, na komemoraciji u Potočarima “apsolutno može staviti u kontekst o kojem je prethodno govorio,” te je iznošenje činjenica protumačio kao “antisrpsku histeriju.”

“Evidentno je da je Deklaracija sa Svesrpskog sabora izazvala dodatnu lavinu antisrpske histerije, srbofobije koja za cilj ima izazivanje određene vrste međunarodne intervencije protiv Srbije, Srpske i kompletnog srpskog naroda,” izjavio je Kovačević.