HEFTIČNJAK: Kako su Srbija i Hrvatska zijanili na Euru

heft264

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se igra u Njemačkoj. Analiziramo kako su naši susjedi i komšije ispali sa Eura.

Puno je bilo lakše biti navijač Bosne i Hercegovine nego Srbije i Hrvatske na Evropskom prvenstvu u fudbalu koje se igra u Njemačkoj. Dobro, reći će mnogi oni su se kvalifikovali, igraju na najvećoj evropskoj smotri a mi smo jedan od rijetkih reprezentacija koja se nije uspjela naći na Euru. I dok se mnogi dive Gruziji, Švicarskoj ili Slovencima, naši i komšije, tj. Srbija, i susjedi, tj. Hrvatska, oplakuju nastupe svojih nacionalnih timova. Obje ove ekipe su doživjele neuspjeh. Zlatko Dalić i Dragan Stojković Piksi su označeni kao glavni krivci. Ovaj prvi bi zbog zasluga trebao ostati selektor, dok je ovom drugom ferman spremio Aleksandar Vučić dok je Piski još bio u Njemačkoj. Tako je to u Vučićevoj Srbiji, on se za sve pita, pa i u kojem sastavu i kojoj formaciji bi njihova reprezentacija trebala igrati. Kod Hrvata je to malo drugačije, profesionalnije a ovo rano ispadanje s Eura za njih je veliko razočarenje, jer oni uvijek očekuju medalju. A sad su osvojili samo dva boda, a sudbinu su im zapečatili Italijani šokantnim golom u 98. minuti... Sva sreća koju su imali u Rusiji i Kataru, izgleda da je potrošena i Vatreni su ugašeni. Njihova igra ovisi o Luki Modriću koji nema više tu energiju, te o Marcelu Brozoviću koji igra u Saudiji i to nije više taj nivo i Ivanu Perišiću koji je donedavno bio povrijeđen i realno nema više kuveta za velike utakmice. 

 

Naš selektor Sergej Barbarez prati Evropsko prvenstvo s tribina i ako vidi da mogu reprezentacije sa sličnim igračkim kvalitetom praviti dobre rezultate na Euru, treba usmjeriti energiju da dugoročno dobijemo pravi tim. Sigurno ga neće moći napraviti za kvalifikacije za sljedeće Svjetsko prvenstvo koje se igra u Sjevernoj Americi, ali za novi Euro za četiri godine može se napraviti velika stvar. Tamo moramo gledati i na taj način razmišljati. Kada je jedna Gruzija to mogla, ili ranije Island i slične ekipe, to sigurno može i Bosna i Hercegovina. Hrvatska ima još uvijek kvalitet, jer su tu igrači poput Kovačića i Gvardiola, ali bez Modrića, Brozovića, Perišića i potencijalno Kramarića, oni realno padaju iz vrhunskoga nogometa i slijedi im neka osrednja priča. Srbiji ne treba protivnik, oni su sebi najveći protivnik – nakon Katara to se pokazalo i na ovom Evropskom prvenstvu. Unutrašnji sukob te predsjednik države koji upire prstom u taktiku i tim kojeg bi selektor trebao izabrati jasno da ne može donijeti ozbiljan rezultat. I njihovi glavni igrači su blizu penzije, tako da slijedi pad. Bosna i Hercegovina ima šansu da raste, da bude bolja i da igra na velikim takmičenjima. Mora se nekada i taj Brazil iz 2014. ponoviti, a vjerujemo da nas do novog velikog prvenstva može odvesti Sergej Barbarez.