Kako izraelski kazamati lome ljude: Palestinac neprepoznatljiv nakon devet mjeseci zatvora

v

Moazzaz Khalil Abayat (37) iz grada Betlehema na Zapadnoj obali, pušten je u "šokantnom" zdravstvenom stanju u utorak nakon devet mjeseci pritvora bez podizanja optužnice prema ozloglašenoj izraelskoj politici administrativnog pritvora.

"Zatvor Negev je kao Guantanamo. Vidio sam zatvorenike ubijene i gažene čizmama. Svake noći su nas žestoko tukli. Samo sinoć nisam bio pogođen", rekao je Abayat.

Uprkos tome što je u bolnici okružen porodicom i prijateljima, Abayat je i dalje dezorijentiran, vjerujući da je još uvijek u pritvoru.

"Nakon hapšenja bio sam podvrgnut vojnom ispitivanju i optužen da sam ubojica. Nikad nisam nikoga ubio. Zadobio sam prijelome glave i šake, dobio sam udarce po osjetljivim mjestima. Stavili su me u crnu vreću kao da sam mrtav", prisjeća se Abayat.

Abayat je rekao da je krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir učestvovao u mučenju u vojnom zatvoru Ofer, zapadno od Ramallaha.

"Zatvorenici umiru u zatvorima. Ovo je apel svima da nešto poduzmu kako bismo ih spasili", rekao je Abayat.

Abayatov govor je povremeno bio nedosljedan, što je ukazivalo na to da još uvijek doživljava ozbiljne psihološke potrese kao da je još uvijek u zatvoru.

Abayatov otac, Khalil, šokiran je zdravstvenim stanjem svog sina.

"Porodica je u velikom šoku. Moazzaz se čini kao potpuno druga osoba. Moj sin je bio bodybuilder, radio je u mesnici, bio je društven i hranio je petero djece. Danas je gotovo izgubio pamćenje, gotovo je paraliziran, mršav, ne može hodati i ne prepoznaje mnoge članove porodice", dodao je Khalil.

Napomenuo je kako je Moazzazova težina pala s oko 110 kilograma na jedva 50 kilograma.

Prema Palestinskom društvu zatvorenika, Abayat je brutalno pretučen tokom hapšenja krajem oktobra 2023. Abayata su prije toga dva puta privodile izraelske snage. Prije posljednjeg hapšenja nije imao zdravstvenih problema.


Prema palestinskim podacima, najmanje 3.380 Palestinaca, uključujući žene i djecu, trenutno se drže u izraelskim zatvorima bez ikakvih optužbi.


Foto: Screenshot: X.com