HEFTIČNJAK: Kad se srpska vojska u Prijedor vrati

heft265

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je upad pripadnika Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Prijedor. Analiziramo kako su naši zvaničnici ponovo napravili propust. 

Prošle godine se kao požar ili kao epidemija počeo širiti grafit s natpisom „Kad se vojska na Kosovo vrati". Tih grafita ima koliko hoćete u više gradova širom Srbije, Crne Gore, pa i Bosne i Hercegovine (tačnije na prostoru entiteta RS)... E pa, vojska se nije vratila na Kosovo, ali kadeti Vojske Srbije su se vratili u Prijedor. Tačnije pripadnici Vojske Srbije su imali svečani defile kroz Prijedor povodom obilježavanja 82. godine od bitke na Kozari. Ministarstvo iz Republike Srpske ih je pozvalo kao kadete, a s njima su došli i pojedini profesori, od kojih jedan ima visoki potpukovnički čin. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske je "pronašlo rupu u zakonu" i pozvalo vojna lica Srbije u Prijedor i Bratunac. Kako navodi resorni ministar Danijel Egić, sproveli su to u saradnji s Ministarstvom rada i zapošljavanja Republike Srbije, kao što su uradili i nekoliko puta ranije, s obzirom na to da je riječ o kadetima i njihovim profesorima.

 

Nakon ovog velikog propusta od Predsjedništva, pa preko Ministarstva vanjskih poslova, do Ministarstva odbrane, a o Ministarstvu sigurnosti ne treba ni pričati jer ga vodi Dodikov klaun Nešić, krenula je svaljivanje krivice. Valja podsjetiti da je u Prijedoru počinjen jedan od najvećih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih, najveći nakon genocida u Srebrenici i radi se o gradu gdje žrtvama od lokalnih i entitetskih vlasti nikada nije odana pošta na pravi način. Prijedor ima veliku ranu u grudima, a grubo narušavanje suvereniteta države Bosne i Hercegovine je prst u tu bolnu ranu. Naravno da niko neće preuzeti odgovornost, te da će se ona prebacivati s adrese na adresu, ali na to smo navikli i nemamo se pravo žaliti – jer smo svi mi birali ovu i ovakvu vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini.

 

Mediji su saznali da su pripadnici Vojske Srbije boravili i u Bratuncu. Različiti političari (vlast i opozicija) se oglašavaju kako bi kritikovali dolazak Vojske Srbije, međutim niko ne objašnjava zašto su dopustili da u vojnici uđu u BiH. Većina zvaničnika trenutno ne odgovara medijima o tome kako su vojnici ušli, a jedini se javio ministar odbrane Zukan Helez, koji je to opravdao činjenicom da je riječ o kadetima, a usput ignorirajući ili ne znajući da su i kadeti vojna lica. Ali šta drugo očekivati od likova kakav je Zukan Helez. Ništa. I tačka.