Heftičnjak: Je li Donald Trump već dobio izbore

heft266

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je atentat na Donalda Trumpa. Analiziramo je li njegovim ranjavanjem izborna trka već završila i šta bi to moglo značiti za Bosnu i Hercegovinu.

Amerika ne može bez drame. Ali događaj koji se desio tokom predizbornog skupa Republikanaca u Pennsylvaniji može odrediti budućnost ove države. Naime, bivši američki predsjednik Donald Trump izveden je s pozornice nakon što su se čuli pucnji dok se obraćao okupljenima na spomenutom skupu. Čula se pucnjava, Trump se uhvatio za uho i pao je ispod govornice. Agenti tajne službe dojurili su do bivšeg predsjednika i brzo ga maknuli s pozornice u Butleru. Trump je podigao tuku i krvav uzviknuo – Fight, fight, fight... Fotografi su to uslikali i ta slika je preplavila svijet. Čini se da s tom slikom završava kampanja za američke izbore ukolio u trci s Trumpom ostane Joe Biden. Ta bi priča bila završena i prije nego što bi počela – Trump bi ga pomeo kako stvari stoje.   

 

Novinarima na događaju rečeno je da je mjesto okupljanja na Butler Farm Showu postalo "aktivno mjesto zločina", prenio je CNN. Jedan od novinara te mreže rekao je da su čuli pucnjeve i da je zvučalo kao da su došli "izdaleka". Nije odmah bilo jasno odakle su zvukovi nastali. Na događaju radi osoblje američke tajne službe, kao i lokalna policija Pennsylvanije. Bivši predsjednik je brzo odvezen s mjesta događaja u blindiranom vozilu. Trump je govorio na svom posljednjem skupu prije republikanske nacionalne konvencije kada je došlo do pucnjave.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung rekao mi je u izjavi da je bivši predsjednik na procjeni u lokalnoj medicinskoj ustanovi. “Predsjednik Trump zahvaljuje snagama reda i hitnim intervencijama na njihovoj brzoj akciji tokom ovog gnusnog čina. On je dobro i nalazi se na pregledima u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Više detalja slijedi", naveo je.

 

Demokrati su očito u panici, nema nekih njihovih izjava i moraju djelovati brzo. Biden ne može se takmičiti s čovjekom koji je preživio atentat. Pitanje može li bilo koji kandidat demokrata. Razni nacionalisti i radikali širom svijeta, od Putina, preko Orbana, pa do Vučića i Dodika danas zadovoljno trljaju ruke. Nema sumnje da bi novi izbor Donalda Trumpa za predsjednika najmoćnije zemlje svijeta, donio velike turbulencije i dodatno radikalizirao ionako narušene odnose. I za Bosnu i Hercegovinu taj izbor ne bi bio najsretniji, mada je i prošli put bilo najava da će stanje za našu zemlju biti gore njegovim izborom, ali do toga nije došlo. Amerika ima dosta složen politički sistem i način odlučivanja i jasno da oni ne donose odluke tek tako – oni to uvijek rade najprije u vlastitom interesu, a dosada se i taj interes poklapao i dijelom s interesima države Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će tako i ostati, bez obzira ko bube novi američki predsjednik, a nakon ove slike od danas, krv, podignuta šaka i američka zastava iznad, Trump je vrlo izgledan. Tako bi naši političari trebali razmišljati i lobirati za našu državu.