Ismar Dizdarić : Dječak sa Une u ulozi heroja

F

Ismar Dizdarić iz Bihaća, pripadnik MUP-a Unsko-sanskog kantona, dokazao je da heroji hodaju među nama, često skriveni u svakodnevnim uniformama. Njegova nevjerovatna hrabrost i požrtvovanost pokazali su se prije nekoliko dana kada je na rijeci Uni došlo do tragične nesreće.

Dok je Ismar, inače vrsni ronioc, provodio slobodno vrijeme u ribolovu, dobio je vijest o slijetanje automobila u rijeku Unu. Bez razmišljanja, Ismar je uzeo opremu i krenuo u akciju. Iako je u boci s kisikom imao samo 30 bara, što je ispod preporučene razine za zaron, nije oklijevao. Na mjesto nesreće stigao je prije Jedinice za podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona .

Uslovi su bili izuzetno teški – voda je bila mutna i brza, što je otežavalo svaki pokret. Ismar je ipak uočio svjetlo automobila pod vodom i krenuo prema njemu. Kada je napipao tijelo unutar vozila, suočio se s dodatnim problemima. Vrata automobila su se zbog pritiska vode stisnula, dovodeći ga u opasnost od gušenja. Djevojka, nažalost, nije mogla biti odmah izvučena jer je bila vezana sigurnosnim pojasom.

Ismar se vratio po nož, a medicinar mu je dao makaze. Ponovno se spustio do automobila, suočavajući se s istim preprekama. Nakon borbe s vratima i nemogućnosti da razbije staklo, uspio je osloboditi djevojku i izvući je na površinu. Nažalost, bilo je prekasno da joj spasi život.

Ismarova hrabrost i odlučnost zaslužuju svaku pohvalu. Uprkos opasnosti po vlastiti život, nije odustao dok nije izvukao tijelo djevojke. Ova herojska intervencija pokazuje kolika je snaga ljudske volje i predanosti.

Ovaj čin Ismara Dizdarića zaslužuje priznanje, kako od institucije u kojoj radi, tako i od cijele zajednice. Njegova hrabrost i požrtvovanost su rijetke i treba ih nagraditi i zabilježiti za buduće generacije.