Garaplija: Nisam se uplašio prijetnji Kemala Ademovića i idem dalje

Garaplija

Edin Garaplija, bivši pripadnik tajne službe, načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti, jučer je dopunio krivičnu prijavu za organizirani kriminal, politička ubistva i druga krivična djela, koju je podnio 27. maja 2024. godine protiv Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića, Nedžada Herende i drugih NN osoba.

U dopuni krivične prijave Garaplija je obuhvatio saznanja o još dvije osobe koje su obavljale visoke rukovodne funkcije u AID-u te s Izetbegovićem, Ademovićem, Mehmedagićem, Herendom i drugima bili dio ove organizirane kriminalne grupe.

Putem Federalne uprave policije, nadležnom tužiocu dostavio sam i dodatnu informaciju o utjecaju na svjedoke od Kemala Ademovića, koji je u jednom svom medijskom obraćanju direktno utjecao na daljnji tok istrage, prijeteći “da će me tužiti za lažno prijavljivanje”, što predstavlja direktan utjecaj na mene kao svjedoka i podnosioca krivične prijave.

Ali sam prijetnje Ademovića shvatio veoma ozbiljno. S obzirom na to da znam njegovu ulogu u ranijim političkim ubistvima, kada su ubijeni njegov zamjenik u AID-u Nedžad Ugljen, te Jozo Leutar, zamjenik federalnog ministra unutrašnjih poslova. Ademović, kao osoba u vlasti, još kontrolira određene javne i tajne resurse za najradikalnije poteze.

Njegov brat je uposlenik jedne državne policijske agencije, a kum vlasnik zaštitarske agencije. Ja se zvijeri ne bojim, ali sam oprezan jer takvi napadaju u čoporu – kaže Garaplija.