Džematlije se bune jer IZ organizuje ručak u lokalu u kojem se toči alkohol

jabl

Džematlije ali i građani koji su članova Islamske zajednice Jablanica objavili su javno negodovanje zbog odluka Islamske zajednice. Naime, u mjestu Glogošnica, Medžlis Islamske zajednice Jablanica, proteklog vikenda upriličen je program svečanog otvorenja džamije.

U povodu svečanog otvorenja džamije u Glogošnici, u petak poslije akšam namaza u novosagrađenoj džamiji u Glogošnici upriličen je mevludski program. Program su izveli imami Medžlisa IZ-e Jablanica. Ovom događaju prisustvovalo je nekoliko stotina vjernika iz BiH, regije, predstavnici vjerskog, društveno-političkog i privrednog života svih nivoa vlasti u BiH. Nakon samog programa otvorenja džamije upriličen je i svečani ručak u jednom od jablaničkih restorana.

Ono što građane Jablanice i članove Islamske zajednice Jablanica rastužuje je činjenica da se svečani ručak nakon otvaranja džamije u Glogošnici održao u lokalu u kojem se toči alkohol, iako su jasni islamski propisi vezani uz ovo pitanje. Na službenoj web stranici Islamske zajednice Bosne i Hercegovine stoji da “treba izbjegavati sjediti i boraviti u mjestima u kojima se toči alkohol”, te kako su to “šejtanska okupljališta”. Nadalje stoji da “ne treba namjeravati odlazak u takva mjesta, u svakom slučaju, ukoliko ima izbora, obavezno treba birati mjesta u kojima se ne toči alkohol”.

Čitatelji naglašavaju da je tužno to što se na ovaj način direktno finansira konzumiranje alkohola, što je u islamu strogo zabranjeno.

Kako u samom gradu Jablanici, tako i u okolini uz cestu M-17, nalazi se nekoliko restorana u kojima se ne toči alkohol, te su mnogobrojni članovi IZ Jablanica iznenađeni ovim propustom i pitaju se zbog čega se izabrao prema islamskim propisima haram lokal, u kojem se toči alkohol.

Naši čitaoci naglašavaju da je okupljanje finansirano, između ostalog, i od novca članova IZ Jablanica – od članarina i sergija, što dodatno naglašava ozbiljnost propusta.