Čiji kamenolom i zašto je zatrpao selo u Jablanici?

kamenolom

Danas, 04. oktobra, Bosnu i Hercegovinu pogodila je katastrofalna poplava koja je izazvala brojne odrone.

Službeno, broj poginulih porastao je na 18 a potraga za nestalim se odvija užurbano. Prema nezvaničnim informacijama, traga se za još 40 osoba.

Najteža situacija je u Donjoj Jablanici gdje su građani ostali bez ičega. Svi se pitamo kako je do ovog došlo?

Ukoliko analiziramo sliku sa Google Eart-a vidimo da se iznad Donje Jablanice nalazi kamenolom koji je doslovno zatrpao građane i njihove kuće. 

Brojni stručnjaci i ekološke organizacije sumnjaju da su razornost poplava uzrokovale brojne nezakonite radnje: ilegalni kamenolom, sječa šuma, onečišćenje okoliša i sve će to biti predemt istraga narednoh dana. 

Ali, ono što mora biti opomena svima nama ne dozvolite da se sjeku šume, one su zaštita od ovakvih situacija. Posebno je ovdje i apel na vlasti u USK da povuku sporni zakon o šumama USK koji je u proceduri, a koji bi dozvolio da se šumsko zemljište može sjeći i pretvarati u građevinsko kako bi se dodijelilo privatnoj firmi iz Hercegovine da tu postavlja solarne panele!? Čija je ovo bila pamet da radi i za koju cijenu saznaće se uskoro, ali je još uvijjek mogućnost da nadležni shvate, da Ministarstvo poljoprivrede USK i Vlada USK povuku zakon, ali također i da zastupnici u Skupštini odbiju da glasaju za ovakve štetne zakone. 

Iz Eko akcije se pitaju da li je gradnja kamenoloma višestruko uvećala broj žrtava i štetu u Donjoj Jablanici, a na to će pitanje odgovoriti istraga.

“U šumi iznad Donje Jablanice, nakon rata je otvoren kamenolom, koji se nakon sinoćnjih obilnih kiša sručio na naselje”, poručuju.