Biomasa može dovesti do razvoja Krajine

F

 

Šumsko privredno društvo USK šume jedino je šumarsko preduzeće u BiH koje je primijenilo harvester (kombajn) mehanizaciju sječe, a ima i plan za rast prihoda

 

Po narudžbi Šumskog privrednog društva Unsko-sanske šume, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu izradio je feasibility studiju o potencijalima biomase u Unsko-sanskom kantonu.

Biomasa ima veliku perspektivu korištenja, posebno u oblasti proizvodnje toplotne energije na područjima koja obiluju drvnim ostatkom. Također, ostatak od šumske biomase poslije sječenja ili ostatak nastao u preradi u drvnoj industriji može biti iskorišten za proizvodnju drvnih goriva kao što su drvna sječka, briket ili pelet i drvni ugalj.

Uvećanje prihoda

S ciljem unapređenja poslovanja Unsko-sanskih šuma, ostvarivanja odgovarajućih benefita za preduzeće i društvenu zajednicu te očuvanja šuma kao najznačajnijeg domaćeg prirodnog resursa, Uprava ŠPD-a je prošlog mjeseca organizovala radionicu u Ključu, kojoj su prisustvovali predstavnici gotovo svih šumarija u BiH. A sa novom upravom ŠPD USK šume ova priča je pokrenuta još u maju.

Prema riječima direktora Harisa Koljića, ŠPD bi mogao ostvariti znatan prihod i riješiti problem koji redovno prati isporuku manje vrijednih drvnih sortimenata. Novi proizvod od biomase donio bi im 20 miliona maraka godišnje.

- Mehanizovali smo eksploataciju šuma, u kantonu imamo značajne proizvođače kotlova, nominalnu podršku vlasti USK-a, imamo sve potencijale da, pored prihoda za ŠPD USK šume, ostvarimo izuzetan biznis za cijeli Unsko-sanski kanton, istakao je direktor Koljić.

U izradi studije eksperti sa Šumarskog fakulteta UNSA naveli su da u svjetskoj potrošnji energije fosilna goriva participiraju sa 80,3 posto, nuklearna energija sa 6,5, a obnovljivi izvori energije sa 13,1 posto, a od toga na energiju iz biomase otpada 10,6 posto. Studija otkriva da biomasa itekako ima budućnost u energetici, a ŠPD Unsko-sanske šume mogućnost i potencijal da je proizvedu. Prema rezultatima istraživanja obavljenih u okviru projekta EU FP6/ADEG, biomasa bi mogla biti drugi najznačajniji obnovljivi izvor energije nakon hidropotencijala. Kako je procijenjeno, ukupan godišnji tehnički energetski potencijal ostataka biomase u BiH iznosi više od 33 PJ (petadžula), što je ekvivalent za nešto više od tri miliona tona bh. lignita

Perspektiva korištenja drvne biomase za proizvodnju ovih goriva isključivo zavisi od dostupne količine drvnog ostataka i organizovanja njihovih lanaca snabdijevanja. Moguće je korištenje ostatka od sječe šuma u propisanim količinama, a sve u skladu sa važećim zakonskim propisima. Iznošenjem ove količine ostatka iz šume moguće je iskoristiti za proizvodnju drvne sječke. To je jedini način održivog korištenja šumskog drvnog ostatka, jer se na taj način ne narušava lanac hranjivih materija koje trebaju ostati u šumi i vratiti se u ciklus ishrane stabala.

Potencijal je nesporan

Najveći potencijal biomase za energiju u Unsko-sanskim šumama se nalazi u prostornom drvetu lišćara. Kao opšti zaključak vezan za korištenje šumske drvne biomase za energiju se može reći da se najveći potencijal drveta namijenjen za ove potrebe nalazi u izdanačkim šumama ovog kantona. U tim šumama, koje trebaju biti kategorisane i za koje stručnjaci iz te oblasti trebaju dati osnovne smjernice, nalaze se najveće količine navedene drvne mase. Uz godišnji etat od 61.381 kubni metar i uz pravilno predstavljen plan gospodarenja za izdanačke i visoke šume, ove količine vrlo brzo mogu biti dostupne i na raspolaganju za savremene energetske potrebe.