BiH u fokusu WHO-a i UNICEF-a zbog epidemije morbila: Nema opravdanja za nevakcinaciju

v

Zabrinjavajući porast slučajeva

Broj oboljelih od morbila u Bosni i Hercegovini i dalje raste, dosegnuvši preko 7.000, upozorili su Ured WHO-a i UNICEF-a. Zabilježena su i dva smrtna slučaja, oba među adolescentima. Najnovije procjene nacionalnog obuhvata imunizacijom (WUENIC) pokazuju pad vakcinacije protiv morbila na samo 55 posto, dok je za sprječavanje epidemija potrebno najmanje 95 posto.

Hitna potreba za reakcijom

“Ne postoji jasniji znak pada pokrivenosti imunizacijom od porasta slučajeva morbila. Moramo brzo odgovoriti na rastuće slučajeve kroz mjere javnog zdravlja i jačanje zdravstvenog sistema,” izjavio je dr. Erwin Cooreman, specijalni predstavnik WHO-a u BiH.

Opasnost od morbila

 

Morbili ozbiljno ugrožavaju zdravlje djece, uz mogućnost fatalnih posljedica i dugotrajno slabljenje imunološkog sistema, čime djeca postaju osjetljivija na druge zarazne bolesti. U zajednicama s niskim kolektivnim imunitetom, morbili se često šire vrlo brzo.

Važnost vakcinacije

“Vakcine protiv morbila su sigurne i efikasne. Potrebno je uložiti veće napore kako bi se osiguralo da sva djeca budu vakcinisana,” rekao je Marc Lucet, predstavnik UNICEF-a u BiH. Vakcine ne štite samo vakcinisanu djecu, već i one koji se ne mogu vakcinisati, uključujući dojenčad i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.

Podrška WHO-a i UNICEF-a

WHO i UNICEF u BiH, zajedno s regionalnim uredima za Evropu, blisko sarađuju s organima javnog zdravstva u zemlji, pružajući podršku u odgovoru na epidemiju. Apeluje se na sve nadležne da pojačaju napore u rješavanju ovog problema kako bi se spriječile komplikacije i gubitak života.

Apel roditeljima

“Apelujemo na roditelje da provjere vakcinalni status svoje djece kako bi bili sigurni da su primili dvije doze MRP vakcine,” navodi se u saopćenju. Morbili su izuzetno zarazna bolest koja se širi kada zaražena osoba diše, kašlje ili kiše, a virus može ostati aktivan i zarazan do dva sata u zraku ili na zaraženim površinama.

 

Simptomi i komplikacije

Najvidljiviji simptom morbila je osip, dok komplikacije mogu uključivati sljepoću, encefalitis, tešku dijareju, infekcije uha i upalu pluća. Osobe zaražene morbilima mogu prenijeti virus na druge čak i prije nego što pokažu simptome. Većina ljudi koji prime preporučene dvije doze vakcine ima doživotnu zaštitu.

Vakcinacija je ključna za zaštitu djece i cijele zajednice, a WHO i UNICEF nastavljaju pružati podršku Bosni i Hercegovini u borbi protiv epidemije morbila.