Banjalučanka (25) ogorčena prevarom na OLX-u: Trebala sam da prodam proizvod, a oni mi skinuli novac sa računa

.
Na platformi za prodaju i kupovinu OLX svakodnevno se dešavaju pokušaji prevare, a prevaranti su u posljednje vrijeme sve uspješniji.

 

Prije nekoliko dana smo pisali o prevarenoj djevojci iz Maglaja, a danas se redakciji Crne Hronike javila i jedna prevarena Banjalučanka (25).

Banjalučanka nam je opisala na koji način rade prevaranti.

Naime, ona je prije nekoliko dana stavila oglas u kojem prodaje određeni artikal, a onda joj se korisnik pod imenom “LeaKne” javio.

 

“Pozdrav, želio bih naručiti dostavu putem Euroexpressa, ali traže Vaš mail i kućnu adresu, možete li mi poslati?”, započeo je nepoznati prevarant konverzaciju.

 

Kada pronađu potencijalnu žrtvu, prevaranti zatraže da se podaci upišu u aplikaciju “Euroexpressa”.

Naravno, radi se o lažnoj aplikaciji u kojoj upisani podaci ne završe kod Euroexpressa, već kod osobe koja vas želi prevariti.

“Na aplikaciji sam upisala e-mail, adresu, broj kreditne kartice i stanje na računu”, kaže žrtva koja je govorila za CH.

Prevarant joj je rekao da ukoliko nema 300 KM na kartici, on ne može izvršiti “kupovinu”.

 

Ovakve lažne web stranice je najlakše prepoznati po linku Kada je shvatila da je prevarena, ogorčena Banjalučanka je pokušala ponovo pronaći link na kojem je ostavila svoje podatke, ali web stranica više nije postojala.

Hakeri i scameri iz BiH su sve više sofisticiraniji, te naivni i manje obrazovaniji ljudi su sve nesigurniji na internetu.

Platforma OLX je napisala savjete za sigurnu kupovinu, a više možete pronaći na njihovoj stranici.