Aerodrom Sarajevo bilježi svoju rekordnu godinu u historiji: Put od "crne rupe" do povezanosti sa svijetom

F

Prije nešto više od godinu mnogi građani Sarajeva žalili su se na činjenicu da se iz glavnog grada BiH moglo putovati na svega nekoliko svjetskih destinacija, a mnoge Sarajlije bile su primorane putovati u obližnje gradove poput Tuzle ili Banje Luke da bi mogli doći do željene evropske destinacije.

Ipak, stvari su se posljednjih nekoliko mjeseci promijenile iz korijena. Nakon odluke Vlade KS da subvencionira letove, brojne kompanije počele su otvarati svoje linije prema Sarajevu, a Aerodrom Sarajevo naglo je povećao svoj promet.

Najbolji rezultati

Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi svoje najbolje rezultate. Iako su ciljevi što više putnika i što više direktnih linija, ova godina obećava rekorde.

Naime, Sarajevski aerodrom u maju je imao 151.252 putnika, što je za više od 30 posto povećanje u odnosu na maj 2023. godine. Tada je kroz ovaj aerodrom prošlo 115.976 putnika. Tokom ljetnih mjeseci očekuje se da novi rekordi budu postavljeni s obzirom na turističku sezonu.

Statistika letova na Sarajevskom aerodromu u 2024.. Međunarodni aerodrom Sarajevo

Prošle godine Sarajevski aerodrom najviše putnika imao je u avgustu, kada ih je zabilježeno 208.570.

Kada je u pitanju 2024. godina, kroz ovaj aerodrom u januaru je prošlo 77.454 putnika, u februaru 75.112, u martu 82.926, u aprilu 133.822 te u maju 151.152 putnika. Ukupno je do sada kroz Aerodrom Sarajevo prošlo 520.466 putnika. U tom periodu na Aerodromu je obavljeno 5.379 aviooperacija.

Dvadesetak letova dnevno

U razgovoru za "Avaz" direktor Aerodroma Alen Bajić kaže da su tome doprinijeli napori uposlenih uloženi u unapređenje poslovanja, ali i brojne inicijative prepoznate od vlasti.

- Vlada KS je prvi put 2023. godine izdvojila sredstva za subvencioniranje aviokompanija, u cilju širenja mreže destinacija iz Sarajeva i za Sarajevo. Rezultat ove uspješne saradnje Vlade, Turističke zajednice KS i Međunarodnog aerodroma Sarajevo je uvođenje brojnih novih linija iz Sarajeva – kaže Bajić.

Podsjetimo, prošle godine kroz sarajevski aerodrom je prošlo 1,36 miliona putnika, a ove godine očekuje se znatno premašivanje te cifre.

Foto: Međunarodni aerodrom Sarajevo

S ovog aerodroma dnevno polijeće dvadesetak aviona za brojne destinacije. Pored redovnih linija, tu su nove sezonske linije od Milana, Brisela, Londona, Varšave te gradova u Grčkoj i tako dalje.

Od Madrida do Abu Dabija

Međunarodni aerodrom Sarajevo dobio je brojne nove linije na proljeće 2024. dolaskom niskotarifne aviokompanije „RyanAir“, a uskoro se očekuju nove linije kojim će se glavni grad Bosne i Hercegovine dodatno povezati s Evropom. 

Od marta ove godine iz Sarajeva su otvorene linije za šest evropskih destinacija, i to za Milano, Brisel, London, Memingen, Geteborg i Solun. 

Pored ovih destinacija, već su ustaljeni letovi za London, Abu Dabi, Beč, Zagreb i brojne druge gradove. U Sarajevo je nedavno sletio avion aviokompanije „Iberia“ iz Madrida, što je obradovalo brojne građane.