Sjajna Švicarska izbacila očajnu Italiju, dobit ćemo novog prvaka Evrope

F

Fudbaleri Švicarske pobijedili su aktuelnog prvaka Evrope Italiju s 2:0 i izborili plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

 

 

 

Švicarci su odigrali sjajan meč i apsolutno zasluženo savladali nemoćne i bezidejne "Azure". Popularne "Sajdžije" su od starta utakmice bili bolji rivali, a do vodstva su stigli u 38. minuti.

Ruben Vargas je ubacio loptu s lijeve strane, a iz drugog plana se ubacio Robin Frojler (Freuler) i matirao Đanluiđija Donarumu (Gianluigi Donnarumma).

Ako je selektor Italije Lućano Spaleti (Luciano Spalletti) imao neki plan za nastavak, sve mu je promalo na samom startu drugog poluvremena.

Tek što se krenulo s centra Švicarci su iskoristili lošu odbranu Italijana, a Ruben Vargas je s nekih 14 metara udaljenosti postigao fantastičan gol.

Italija je napadala u nastavku, ali su to bili jalovi napadi. Prvi šut u okvir gola imala je u 73. kada je pokušao rezervista Mateo Retegui. Samo minut kasnije stativu je pogodio Đanluka Skamaka (Gianluca Scamacca).

Ispadanjem Italije postalo je jasno da ćemo dobiti novog prvaka Evrope. Švicarska će u narednoj rundi igrati protiv boljeg iz duela Engleska - Slovačka.

"Azuri" idu kući, a zanimljivo da su danas ispali s Eura porazom na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Istom stadionu na kojem su 2006. postali svjetski prvaci.

Rezultat i strijelci:

Švicarska - Italija 2:0 (Frojler 38', Vargas 46')

Foto: UEFA