4042 djeteta dobila su odgodu upisa u školu: Evo koji su razlozi najčešći

.
Ove godine u 1. razred nije upisano 4042 djece. Toliko ih je dobilo odgodu. Ponekad je to rezultat zahtjeva roditelja, ali u većini slučajeva rezultat je procjene stručnih povjerenstava.

 

Kako je rekao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, Tomislav Đonlić, najčešći razlozi koji se navode u nalazima stručnih službi su psihofizička nezrelost učenika.

"Ono što vidimo pri pregledu djece jest da izostaju jezične predvještine, to su one vještine koje su djetetu potrebne za nesmetano razvijanje čitanja i pisanja. Izostaju emocionalna i socijalna zrelost", kaže Iva Linić Kozina, edukacijska rehabilitatorica iz Osnovne škole Ivan Cankar.

U Zagrebu godišnje odgodu upisa dobiva oko 900 djece. Prema specijalistici školske medicine, prof. dr. sc. Veri Musil, problem su nerazvijena grafomotorika i teškoće pri odvajanju od roditelja.

"Sve češće primjećujemo da djeca imaju teškoće s iskazivanjem svojih misli. Opseg vokabulara im je smanjen. Djeca naprosto više nemaju kapacitet da se jezično izražavaju kao što su se izražavala nekada i mislim da je to jedan ozbiljan problem s kojim ćemo se trebati nositi", napomenula je Katarina Pavičić Dokoza, ravnateljica poliklinike Suvag.

 

Dr. Ranko Rajović: "Ekrani nisu jedini problem"

Izostanak predvještina potrebnih za polazak u školu najvidljiviji je kod djece koja nisu polazila vrtić. Dr. Ranko Rajović nedavno je upozorio da je svaka nova generacija sve slabija i suočena s većim problemima. Tvrdi da ekrani nisu jedini problem, te kao ostale faktore koji usporavaju razvoj djece navodi hranu i prezaštićivanje.

"Hrana nam je prepuna mikroplastike. Tako smo zagađivali planetu da mikroplastika može utjecati na formiranje mozga kod fetusa. Tu su i toksini te teški metali u hrani. Moramo malo više pričati o tome kako bi se žene barem u trudnoći zdravo hranile", objašnjava dr. Rajović.

Modernim roditeljima savjetuje da se educiraju jer se svijet danas mijenja nevjerojatnom brzinom.