Raste broj oboljelih od hepatitisa B

v

Manji dio pacijenata razvije cirozu ili karcinom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH za 2023., ukupan broj oboljelih od hepatitisa B u Federaciji BiH iznosio je 51. Ta brojka je u porastu u odnosu na prethodne godine, pa je 2022. zabilježen 31 oboljeli, a 2021. ukupan broj je iznosio 26. Doktor Rusmir Baljić, infektolog i gastroenterohepatolog, za “Avaz” je objasnio kakva je to bolest i koje rizike nosi sa sobom.

Upala jetre

Kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija, u svijetu trenutno živi više od 250 miliona ljudi koji imaju hronični hepatitis B, a godišnje se otkrije 1,2 miliona novih slučajeva. Broj novootkrivenih slučajeva u BiH godišnje manji je od 100, a smrtni slučajevi su iznimno rijetki.

- Pod pojmom hepatitis podrazumijeva se upala jetre, bez obzira na to kako je nastala, iako je u praksi, ali i u populaciji, ovaj naziv vezan za upalu jetre, on se veže za neki od hepatitis virusa, A, B, C, D ili E - kazao je dr. Baljić.

Doktor navodi da od hepatitisa B mogu da obole sve osobe koje nisu vakcinisane, kao i one koji su vakcinisane, ali im organizam nije razvio imunitet. Kako kaže, bolest se može prenijeti putem zaražene krvi i krvnih derivata, seksualnim kontaktom s inficiranim partnerom, kao i s majke na novorođenče.

Simptomi koji karakteriziraju ovo oboljenje su žutilo kože i očiju, osoba se osjeća malaksalo, ima loš apetit, boja mokraće se mijenja i postaje tamnija, a stolica svjetlija - objasnio je dr. Baljić.
 

Razvoj komplikacija

Također, dodaje, najpouzdaniji i najbrži način da se postavi dijagnoza virusnog hepatitisa su hepatitis markeri, a kao dopuna se radi i PCR test.

- Hepatitis B može da se razvije kao akutna bolest, koja ne iziskuje bilo kakvu specifičnu terapiju osim simptomatske, međutim, jedan dio pacijenata razvije i hroničnu formu bolesti, pa neki od njih zahtijevaju i tretman antivirusnim lijekovima - naveo je dr. Baljić.

Prevencija bolesti

- Najbolji način prevencije bolesti je vakcinacija, koja se može provesti i kod odraslih osoba. Dostupna je vakcina koja se daje u tri doze, a u kalendarima vakcinacije u BiH one se daju djeci do navršenih šest mjeseci života - napomenuo je dr. Baljić.