EU oštro prema BiH: Jel dosta više stranačkoj zapošljavanja?

c

Europska unija pozvala je Bosnu i Hercegovinu da stane na kraj praksi stranačkog zapošljavanja u javnim institucijama i poduzećima.

Prema izvještajima Nezavisnih, Europska komisija izrazila je zabrinutost zbog nepostojanja pouzdanih statističkih podataka o zapošljavanju u državnoj službi te je zatražila transparentnost i meritokraciju u procesima postavljanja javnih službenika.

“U svim zemljama zapadnog Balkana prisutan je problem stranačke kontrole nad javnim institucijama i poduzećima u većinskom državnom vlasništvu, koji se često koriste kao način dobivanja glasova kroz kontrolu zapošljavanja i otpuštanja,” prenosi izvor.

Darko Kasap, koordinator za reformu javne uprave, potvrdio je za “Nezavisne” da Europska komisija traži prekid praksi koje obeshrabruju zaposlenje na temelju zasluga. “Posebno se to odnosi na redovno otvaranje upražnjenih radnih mjesta,” rekao je Kasap, ističući također potrebu za otvorenim konkursima za višu upravu nakon isteka mandata.

Problematično je i prisustvo velikog broja vršitelja dužnosti, naročito u Republici Srpskoj, gdje često postavljenja traju dulje od zakonski predviđenog roka, stvarajući neizvjesnost i pritisak na javne službenike. Kasap navodi da Europska komisija zahtijeva uspostavljanje mehanizama za praćenje žalbi protiv zapošljavanja ili otpuštanja, kao i provođenje proaktivnog objavljivanja informacija.

“Također je potrebno izmijeniti propise na državnom nivou u pogledu uspostavljanja nezavisnog i specijaliziranog mehanizma nadzora, uključujući žalbene postupke za pitanja slobode pristupa informacijama,” dodaje Kasap.

Nedavni sastanak specijalne grupe za reformu javne uprave između BiH i EU pokazao je da je trenutni Akcijski plan za reformu javne uprave u zaostatku, s tek nešto više od 15 posto realiziranih aktivnosti. Kasap upozorava da je zaostajanje uglavnom posljedica nedostatka sredstava, pozivajući na deblokadu sredstava i povećanje domaćeg financiranja reformi.

Kada je riječ o registru državne službe, Europska komisija zahtijeva transparentnost i definiranje institucionalnih odgovornosti. “Usvajanjem zadnjeg Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH propisano je uspostavljanje registra zaposlenih najkasnije u roku od dvije godine,” izjavio je Kasap, naglasivši i potrebu usklađivanja zakona o državnoj službi s europskim standardima.