Porodica Selimović "oči u oči" s doktoricom koja je donijela odluku: Ročište za smrt žene koju su iz UKC Tuzla otpustili, a ona preminula nakon dva sata

.
Doktorica Halilbašić je priznala da su ona i doktor Hajder načinili greške, kazao je Selimović

 

Pravosudna bitka koju porodica Selimović u parničnom postupku vodi protiv UKC Tuzla i ljekara Alme Halilbašić i Mithada Hajdera koje terete da su odgovorni za smrt njihove supruge i majke Amire Selimović, došla je do samog kraja. 

Još je ostalo da u navedenom sudskom postupku bude saslušan doktor Hajder, dok je doktorica Halilbašić svjedočila prije nekoliko dana.

Tvrdila da je stanje stabilno

Senad Selimović, suprug preminule Amire Selimović, rekao je da bilo je jako emotivno i stresno “oči u oči” se susresti sa doktoricom koja je njegovu suprugu i majku njegove djece poslala kući, a koja je dva sata nakon toga preminula.

- Doktorica Halilbašić je priznala da su ona i doktor Hajder načinili greške. Halilbašić je priznala načinjene greške te večeri, ali i da je sve vrijeme što je radila bilo uz telefonsku konsultaciju sa dežurnim doktorom Hajderom. Uz to je tvrdila da je Amirino stanje bilo stabilno, a da bi na kraju rekla da je ponudila sanitetski prijevoz na što je sud upitao zašto bi uopšte nudili sanitetski prijevoz ukoliko je stanje prethodnu noć bilo stabilno - rekao je Selimović za N1.

 

Također, Selimović nam je rekao da je Halilbašić u odgovoru na pitanje zašto je otpustila njegovu suprugu na kućno liječenje, odgovorila da jeto uradila “na osnovu dojma koji je dobila pogledom na Amiru”.

- Uz to je priznala da nisu urađeni potrebni nalazi ni tokom opservacije, a ni pri otpustu. S obzirom na to da je prema njenoj izjavi tada bila neiskusan ljekar, kazala je da nije znala šta je trebalo uraditi te večeri i da je tek sada naučila osnovnu proceduru - rekao je Selimović.

Također, kako je Selimović navep, uočena je kontradiktornost u izjavi medicinske sestre Hasanbašić Melaise koja je bila glavna sestra na prijemu.

Nije dobila više pitanja

- Ona je tvrdila da je bila prisutna tokom otpusta moje Amire, a u kasnijem iskazu tvrdila je suprotno da je u isto vrijeme ispunjavala knjigu protokola sa doktoricom Almom. Na to je dobila pitanje kako je mogla biti na dva mjesta istovremeno i poslije toga nije dobila više pitanja - kazao je je Selimović.

Porodica Selimović očekuje da početkom juna bude saslušan i doktor Mithad Hajder te da potom sud donese presudu.

U ovom parničnom postupku, ističe porodica, njima nije cilj da se bavi uzrokom njene smrti već, kako ističu, da bude utvrđena odgovornost ljekara za njenu smrt, prenosi N1.

Foto: Avaz