ZBOG REZULTATA IZBORA Moćni izraelski političar pozvao Jevreje da napuste Francusku i presele u Izrael

j
Nakon snažnog rezultata krajnje ljevice na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Francuskoj, predsjednik stranke Yisrael Beytenu Avigdor Liberman poziva francuske Jevreje da "napuste Francusku i emigriraju u državu Izrael", dodajući da "nema vremena" za gubljenje.

 

Niti jedna stranka nije osvojila većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj u nedjelju, u kojima je u igri bilo svih 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini. Prema Le Mondeu, ljevičarski savez Nova narodna fronta osvojio je 182 mjesta, dok je centristički Ansambl, koji podržava predsjednik Emmanuel Macron, osvojio 168.

Nakon izbora, Jean-Luc Melenchon, vođa francuske krajnje ljevice, obećao je "priznati državu Palestinu".

Melenchon je, kaže Liberman, "postao poznat s dosta izjava protiv Jevreja i Države Izrael. Njegova stranka zastupa čisti antisemitizam i izražava značajan porast mržnje prema Izraelu i antisemitizma."

Osvrćući se na mogućnost ujedinjenja protiv Netanyahua na političkoj desnici, Liberman kaže da trenutno nema razgovora o mjestima na potencijalnoj ujedinjenoj listi iako "svako razgovara sa svakim i postoji dobra atmosfera".

Prema procjenama u Francuskoj živi oko 500.000 Jevreja. Prema izraelskom zakonu o povratku svi Jevreji mogu dobiti državljanstvo Izraela.