Zatvaranje balkanske migrantske rute: Broj ilegalnih prelazaka pao za 72 posto

.
U prvih šest mjeseci 2024. godine, broj nezakonitih prelazaka granica u Europsku uniju smanjen je za gotovo trećinu (30 posto), dosegnuvši otprilike 94.000, prema podacima Frontexa.

Među glavnim migracijskim rutama, zapadni Balkan i Sredozemlje zabilježili su najveći pad u broju otkrivenih ilegalnih prelazaka granica, dok su zapadnoafrička i istočna kopnena granica zabilježile najveći porast.

 

Na zapadnobalkanskoj ruti broj otkrivenih prelazaka pao je za čak 72 posto, dok je sredozemna ruta, koja je prošle godine zabilježila najveći broj nezakonitih prelazaka, zabilježila pad od 61 posto u odnosu na prošlu godinu.

 

Unatoč tome, sredozemna ruta ostala je najaktivnija ove godine s gotovo 26.000 otkrivenih prelazaka.

Rekordi na Kanarskim otocima

 

Zapadnoafrička ruta nastavila je bilježiti rekordne brojeve otkrivenih prelazaka, s povećanjem od 174 posto u broju ilegalnih migranata koji su stigli na Kanarske otoke u prvoj polovici godine, dostigavši gotovo 20.000. Druga najaktivnija migracijska ruta bila je istočno Sredozemlje, gdje se broj dolazaka povećao za 75 posto na gotovo 25.000.

U prvih šest mjeseci 2024. zabilježen je i značajan porast nezakonitih prelazaka istočnih kopnenih granica, s naglim porastom od 148 posto, dosegnuvši preko 6.700. Većina migranata otkrivenih na ovoj ruti bili su državljani Ukrajine.

Frontex naglašava da s više od 2.900 časnika i osoblja angažiranog u raznim operacijama ostaju posvećeni zaštiti vanjskih granica EU.

 

Foto: Ilustracija