Zašto je budžet FBiH u minusu: "Fulili su za nevjerovatnih 1,1 milijardu KM"

c

 

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić (SBiH) je u razgovoru za Klix.ba govorio o budžetskom minusu FBiH.

 

Ono što je za njega evidentno iz revizorskog izvještaja jeste da je ostvaren deficit, što znači da je budžet bio neuravnotežen. Po ovom pitanju je ukazao na odgovornost Ministarstva finansija FBiH.

"Može se iščitati u izvještaju da je uglavnom problem bio pogrešna procjena Ministarstva finansija, ne samo prihodovne strane budžeta, gdje su fulili za nevjerovatnih 1,1 milijardu KM, već i rashodovne strane budžeta, gdje je razlika u odnosu na procjenu bila nekih pola milijarde KM. Evidentno je da je to stvorilo deficit do 50 miliona KM", naglasio je.

Čavalić je deficit istakao kao razlog zbog kojeg je nemoguće provesti vanredno usklađivanje, rast, penzija. Konstatirao je da je u revizorskom izvještaju navedeno i to da je prošle godine ostvaren suficit koji je iskorišten za pokrivanje deficita. Nije mu toliki problem to što je ostvaren deficit, već zbog čega je on ostvaren.

"Ni kao ekonomista ni kao parlamentarac ne vidim razlog da se bježi od činjenice da se dogodio deficit. Odgovorna vlada bi trebala objasniti zašto se on dogodio. Idealno bi bilo da se dogodio zbog nekih reformi, kao što je fiskalna reforma, ili velikih infrastrukturnih projekata. Nažalost, pri izvršenju budžeta vidimo da to nije tako. Vjerovatno je da se više trošilo u tekućoj potrošnji, kao što je posljednji slučaj s mostarskim 'Aluminijom'", rekao je za Klix.ba.

Žao mu je što Vlada FBiH, kako je izjavio, propušta priliku da ispravi nepravdu prema Fondu solidarnosti, koji je namijenjen za finansiranje liječenja teško oboljelih građana.

"Dobio sam danas informaciju da je potrebno 87 miliona KM kako ne bi postojale liste čekanja u ovoj godini. Da je to vlada uradila, ubijeđen sam da ta vijest o deficitu ne bi bilo toliko problematična. Deficiti i suficiti se događaju, nekada je problem i kada ste u suficitu. No, najgore je kada imate deficit, a nemate rezultate", napomenuo je.

Pitali smo ga da li je jedno od rješenja za budžetski deficit štednja u javnom sektoru, kao mjeru koju uporno zagovara Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Kada postoji deficit, tri su stvari koje se mogu uraditi - prva stvar je štednja, druga stvar je stvaranju uslova za povećanje prihodovne strane budžeta i treća stvar je zaduživanje. MMF preporučuje ovo prvo dok većina zastupnika preporučuje ovo drugo. Smatram da smo došli do plafona zaposlenosti i da se mora provesti neka reforma kako bi deblokirali tržište rada. No, vlada radi ovo treće, a to je zaduživanje", konstatirao je.

Napomenuo je da mu je u odgovoru na zastupničko pitanje navedeno da je FBiH kreditni rejting međunarodne rejting agencije Standard & Poor's platila 150.000 KM. Mišljenja je da je izgledni razlog za to da se Vlada FBiH planira zadužiti na vanjskom tržištu, po uzoru na Republiku Srpsku.