Zaštita šuma je prioritet: Solarni paneli DA, ali ne nauštrb šuma

.
Dok se svijet okreće obnovljivim izvorima energije, poput solarnih panela, od ključne je važnosti da ovaj prijelaz bude održiv i uravnotežen.

 

Iako solarna energija donosi mnoge ekološke koristi, predloženi zakon kojeg je Skupština USK usvojila u nacrtu i koji predviđa sječu šuma za postavljanje solarnih panela predstavlja ozbiljnu prijetnju za naše prirodno okruženje i nije jasno zašto je to Ministarstvo poljoprivrede i Vlada USK predložila kad je to rješenje po svim osnovama suprotno općim interesima građana i svih proklamovanih principa i obećanja i vlasti i opozicije u našem kantonu. Postavlja se opravdano pitanje, ko, za čije interese i za koju cijenu pokušava progurati ovakvo zakonsko rješenje, te da li su svi zastupnici u Skupštini, njih 30, uopće svjesni šta je pred njih stavljeno i za šta oni trebaju da glasaju? 
 

Zašto se u izmjenana Zakona o šumama USK na mala vrata pokušava progurati stav da se “državno šumsko zemljište može dati pod zakup privatnicima za postavljanje solarnih panela”? 
 

Dok svi odgovorne zemlje i vlade na raznim nivoima i u BiH, a posebno u regionu i cijelom svijetu donose posebne propise da dodatno sačuvaju svaki metar šume i pošumljavaju hiljade hektara nove šume kako bi ublažile posljedice klimatskih promjena i očuvale bolji zrak za sebe i generacije koje dolaze, Vlada USK predlaže, a Skupština USK glasa za izmjene zakona koje omogućavaju sječu šuma i prenamjenu šumskog zemljišta u građevinsko kako bi iste dali tamo nekim privatnicima, a o našim saznanjima radi koga se i zašto ovo pokušava uraditi, pisaćemo u narednim danima. 
 

Ono što dodatno zabrinjava je i pitanje zašto Vlada USK i Skupština USK svjesno krše odluke Ustavnog suda BiH koji je jasno stavio do znanja da se za državno šumsko zemljište ne može vršiti prenamjena u građevinsko i da se sve radnje onih koji su to dosad uradili proglašavaju ništavnim. 
 

Naime, unatoč zabrani Ureda visokog predstavnika, državno zemljište se masovno dodjeljivalo investitorima na razdoblja od 30 godina, a u nekim slučajevima, poput Stoca i Čapljine, čak se i prodavalo. 
 

Međutim, tome je stao na kraj Ustavni sud BiH, koji je poništio odluku Vlade FBiH o prenamjeni šumskog zemljišta u građevinsko. 
 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ispoštovala je odluku Ustavnog suda BiH i ukinula osporene odluke. 
 

"Ustavni sud je utvrdio da osporena Odluka o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nije u skladu s člancima I/1, I/2 i VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da je osporena odluka ništavna i da prestaje važiti od dana objavljivanja te odluke u 'Službenim novinama FBiH'. Ustavni sud je naložio Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da poduzmu odgovarajuće korake kako bi poništili sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci", navedeno je u odluci Ustavnog suda od 11. jula ove godine. 
 

Dana 11. jula 2024. godine, Ustavni sud BiH donio je Odluku kojom je utvrdio da Odluka o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade FBiH (Službene novine FBiH br. 89/23 i 100/23) nije u skladu s Ustavom BiH te je ista ništavna i prestaje važiti od dana objave u 'Službenim novinama FBiH'. 
 

Članom 72. st. (1) i (2) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine propisano je da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće, te da ih svaka fizička i pravna osoba mora poštovati. Svi organi vlasti su dužni, u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom, provoditi odluke Ustavnog suda. 
 

Nakon donošenja Odluke Ustavnog suda br: U-3/24, ovo ministarstvo nije izdalo niti jedno rješenje propisano Odlukom o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ('Službene novine FBiH' br. 89/23 i 100/23). 
 

Rješenja koja su izdana na osnovu Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene ('Službene novine FBiH' br. 89/23 i 100/23), a koju je Ustavni sud stavio van snage svojom Odlukom br: U-3/24, bit će poništena, pojasnili su iz Vlade Federacije BiH. 
 

Zbog sličnih radnji prenamijene šumskog zemljišta u građevinsko, 'pao' je u akciji SIPA-e "Incitat" načelnik Općine Trnovo (FBiH) Ibro Berilo, koji je pod optužnicom za nezakonito raspolaganje državnom imovinom na olimpijskoj planini Bjelašnici. 
 

Očekivati je da se istražni organi pozabave i našim “berilima” i konačno utvrde ko sebe stavlja iznad zakona i iznad države kako bi pogodovao pojedincima koji žele ostvariti brzu zaradu. 
 

Zašto je važno zaštititi šume? 
 

Šume nisu samo drveće – one su složeni ekosistemi koji igraju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, regulaciji vodnih ciklusa i pružanju staništa za brojne biljne i životinjske vrste. 
 

Uništavanje šuma, čak i s ciljem postavljanja solarnih panela, može imati nepovratne posljedice za bioraznolikost, kvalitetu zraka i stabilnost tla. 
 

Alternativna rješenja postoje 
 

Postoje mnogi drugi tereni koji su pogodniji za instalaciju solarnih panela, poput: 
 

Degradiranih zemljišta- Neplodna ili napuštena zemljišta koja se ne koriste za poljoprivredu ili razvoj, savršena su za solarne farme. 
 

Krovovi zgrada i industrijskih objekata - Instalacija solarnih panela na zgradama i komercijalnim objektima može znatno povećati kapacitet bez uticaja na prirodu. 
 

Poljoprivredna zemljišta- Korištenje agrosolara omogućava kombinaciju solarnih panela i poljoprivredne proizvodnje, čime se postiže dvostruka korist. 
 

Zahtijevamo odgovorno donošenje odluka 
 

“ Od skupštine i zakonodavnih tijela tražimo da prepoznaju dugoročne posljedice predloženog zakona i da brišu iz prijedloga rješenja koja bi omogućavala sječu šume za razvoj solarne energije. 
 

Zaštita šuma mora ostati prioritet, jer je zo pitanje naše budućnosti i opstanka, dok se prelazak na obnovljive izvore energije treba planirati i provoditi na održiv način, a postoji veliki broj drugih rješenja, koja će prvenstveno uključivati podršku građanskoj solarnoj energiji za sve, kao i druga rješenja koja su poznata u regiji i svijetu. 
 

Zato, pozivamo sve građane i organizacije da stanu uz očuvanje šuma i podrže odgovorna i ekološki prihvatljiva rješenja za budućnost.”- poručili su iz Udruženja za zaštitu šuma.