Zahiragić: Vojska Srbije mogla je doći i na Trebević. Predsjedništvo mora hitno smijeniti odgovorne!

a

"Nakon što se u Trebinju stacionirala policijska jedinica i helikopter MUP-a Srbije, bilo je pitanje dana kada će bosanskohercegovačkim gradovima prodefilovati Vojska Srbije. Gradovima u kojima su nad Bošnjacima počinjeni genocid i drugi najteži oblici ratnih zločina. Očekivao sam jasne odgovore nadležnih, ali jučer ih nismo dobili.
Danas, već, kao da se ništa nije ni desilo. I tako se, iz dana u dan, pomjeraju granice ponižavanja ove države i njenih patriota."

Izjavio je ovo danas, 8. jula, Haris Zahiragić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Ambasada Srbije je informisala Ministarstvo vanjskih poslova i ministra Konakovića da će Vojska Srbije doći u Bosnu i Hercegovine, a pretpostavljam da je on taj akt putem Ministarstva sigurnosti proslijedio Graničnoj policiji. Ministar Konaković je morao poslati taj akt Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a koje je putem Ministarstva odbrane ili OSA-e moralo zabraniti ulazak Vojske Srbije, te o tome informisati Srbiju.

Ukoliko bi uprkos toj zabrani vojnici i oficiri Vojske Srbije pokušali ući u državu bez saglasnosti, onda bi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine moralo ili pozvati EUFOR da izađe na granicu da to spriječi ili kao vrhovni komadant poslati Oružane snage Bosne i Hercegovine na granicu", dalje navodi Zahiragić.

Izjava ministra odbrane Zukana Heleza da kadeti nisu vojska, nije tačna, jer i kadeti i njihovi profesori su vojska, ističe Zahiragić, smatrajući da je ta izjava "katastrofalna relativizacija opasnog presedana i potvrđuje sve što smo odveć znali, da taj čovjek nije kapacitiran biti ministar ozbiljnog i važnog Ministarstva odbrane".

"Također, njegova izjava o tome kako on ne zna šta se desilo, te da provodi istragu da li se takvo nešto uopšte desilo, govori o potpunom izostanku rada i koordinacije državnih organa, a posebno onih koji su zaduženi za sigurnost. Isto ovako je, doslovno, Vojska Srbije mogla izaći i na Trebević i na Koziju ćupriju, a da ministar nakon toga provodi internu istragu šta i kako se desilo. Posebna je tema to da li je OSA imala pravovremenu informaciju?