Zagrebačka policija otkrila trgovinu ljudima: Stariji par zlostavljao ljude koje su usvojili prije 20 godina

.
Zagrebačka policija završila je kriminalističko istraživanje nad muškarcem (73) i ženom (68) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima.

 

Zagrebačka policija završila je kriminalističko istraživanje nad muškarcem (73) i ženom (68) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima. Osumnjičeni su u svoju porodici smjestili četiri odrasle osobe i nad njima uspostavili odnos ovisnosti i nadzora.

Prva saznanja o nepravilnostima u ovoj udomiteljskoj porodici policija je dobila prije mjesec dana, nakon čega su započeti inicijalni izvidi. Poduzete mjere i radnje dovele su do dovršenog kriminalističkog istraživanja.

Sumnja se da su osumnjičeni, na području Zagrebačke županije, od maja 2004. do jula ove godine, u svoju porodici smjestili četiri odrasle osobe u dobi od 43 do 69 godina. Ti su ljudi bili smješteni u porodici unazad 18, odnosno 20 godina.

Osumnjičeni su, s obzirom na teško psihofizičko stanje i mentalno zdravlje oštećenih osoba, nadzirali ih, iskorištavali, kažnjavali i prisiljavali na teški fizički rad. Na taj su način stvorili odnos ovisnosti i nadzora, suprotno odredbama međunarodnog prava, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencije UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminaliteta s pripadajućim protokolima, Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima te Zakona o udomiteljstvu.

Policijski službenici PU zagrebačke pretražili su prostorije u kojima su bile smještene oštećene osobe i, u saradnji s pravnom osobom s javnim ovlastima, odmah ih premjestili u druge osposobljene udomiteljske porodice.

Osumnjičeni muškarac i žena su, nakon provedenih pretraga, uhapšeni i dovedeni u službene prostorije PU zagrebačke. Nakon završenog kriminalističkog istraživanja predani su pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja ljudima dostavljena nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.