Vučićev izaslanik na skupu u Republici Srpskoj poručio: Granice se mijenjaju, ali srpsko jedinstvo ostaje nepromjenjivo

vucic

Izjava Nikole Selakovića, izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izazvala je burne reakcije nakon njegovog obraćanja na 59. “Kočićevom zboru” u Stričićima, gdje je iznio tvrdnju da su granice promjenjiva kategorija, dok srpski narod ostaje jedinstven.

“Države mogu biti različite, politika i granice promjenljive kategorije, ali jedna stvar se ne mijenja. Mi smo jedan narod, govorimo jednim jezikom, a taj jedan jezik tvori jednu kulturu,” izjavio je Selaković, naglašavajući neraskidivu vezu između Srbije i Republike Srpske.

Njegova izjava izazvala je skandal zbog implikacija koje nosi, posebno u kontekstu regionalne stabilnosti i međunarodnog prava.

Selaković je dalje dodao da je njegovo prisustvo na skupu potvrda onoga što su Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik započeli 2014. godine – slavljenje jedinstva srpskog naroda kroz obilježavanje ključnih ličnosti i događaja iz prošlosti.

U istom tonu, Milorad Dodik je izjavio da su “naša otadžbina Republika Srpska i Srbija, koje danas teže da okupe srpski narod i izraze srpske nacionalne interese na način kako je to činio Petar Kočić.”

Ove riječi, izrečene u Stričićima, dodatno su podgrijale već zapaljivu retoriku koja dolazi iz Republike Srpske i Srbije.