Vučić: Velike snage se okupljaju u regiji, u ovom trenutku je 1.500 NATO vojnika u BiH

dv

On je, prilikom obraćanja medijima, rekao kako je uvjeren da neće biti iskorištene protiv srpskog naroda

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon današnje sjednice proširenog kolegija načelnika Glavnog štaba Vojske Srbije.

Tom prilikom Vučić je rekao kako se velike snage okupljaju u regiji, ali da je uvjeren da neće biti iskorištene protiv srpskog naroda.

- U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u Bosni i Hercegovini, a NATO snage su pojačane nečim što je novost, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na tom teritoriju već na teritoriju susjednih zemalja Rumunjske, Mađarske, Bugarske - tvrdi Vučić.
 

Govoreći o sastanku proširenog kolegija načelnika Glavnog štaba Vojske Srbije, kazao je da je održan kako bi se analizirali sve sigurnosne prijetnje i situacija u regiji.

 

- Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regiji iz različitih razloga, od značajnih snaga susjednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu. Mi računamo na dobru saradnju s KFOR-om i vjerujemo da će doprinijeti stabilizaciji prilika na Kosovu - naveo je on.
 

Tokom svog obraćanja je demantirao navode crnogorske opozicije kako je tvorac rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mathauzen, koju su zastupnici crnogorskog parlamenta usvojili prošlog petka.

- Za Rezoluciju o Srebrenici govore da je to put u budućnost, put ka pomirenju a kada je riječ o rezoluciji o Jasenovcu govore da rezolucije nisu put za rešavanje problema u regiji i da moraju imaju suglasnost svih u regiji - izjavio je Vučić.